Битката между ЕС и Apple е много повече от спор

...
Битката между ЕС и Apple е много повече от спор
Коментари Харесай

Има ли отново място за европейски смартфон на върха?

Битката сред Европейски Съюз и Apple е доста повече от спор за USB-C стандарта

През октомври 2022 година Apple удостовери, че ще се откаже от Lightning конектора на своите iPhone модели, откакто европейските регулатори взеха решение, че всички смарт телефони би трябвало да имат USB зареждане като стандарт след две години. Новите правила на Европейски Съюз изискват всички телефони, продадени след есента на 2024 година, да употребяват USB-C конектор за своите портове за зареждане. Щепселите с овална форма към този момент са общоприети за друга потребителска електроника като електронни четци, игрови конзоли, преносими компютри и по-голямата част от новите телефони с Android.

Apple към този момент трансферира огромна част от своята продуктова линия към стандарта, който може да изпраща до 240 W мощ и 40 Gbps данни по същия кабел. Първият преносим компютър, който употребява USB-C за зареждане, беше 12-инчовият MacBook през 2015 година, до момента в който iPad моделите започнаха да минават от Lightning конектора през 2018 година

Борбата за врата

Но компанията се опълчи на условията за прекосяване на телефоните си към стандарта, като сподели, че „ прецизната регулация, налагаща единствено един вид конектор, задушава нововъведенията, вместо да ги предизвиква, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света “. Защитниците на Lightning конектора цитираха по-малкия му размер и големия набор от адаптери и аксесоари, основани на Lightning, притежавани от консуматори по целия свят. Необходимостта от замяна на тези кабели може да докара до скок в електронните боклуци, макар декларираната цел на регламента да понижи изхвърлената електроника.

Сега ръководителят на маркетинга на Apple Грег Йосвиак, споделя, че компанията признава провалянето си. „ Очевидно ще би трябвало да се съобразим, нямаме избор “, разгласи той на софтуерна конференция в Калифорния. Той отхвърли да отговори на въпроси за времето или за това дали компанията ще се опита да направи USB-C iPhone извънредни за Европейски Съюз. Предвид годишния график на компанията за стартиране на iPhone обаче, евентуално е или iPhone 15, който се чака през септември 2023 година, или неговият следващ модел, предстоящ през септември 2024 година, да бъде първият с конектора. „ Европейците са тези, които диктуват времето за европейските клиенти “, добави Йосвиак.

Европейският съюз от дълго време счита, че решението на казуса с е-отпадъците е да се наложи обединен порт за зареждане. Можем да бъдем извънредно признателни, че напредъкът от първичното предложение до закон лиши толкоз доста време, тъй като когато концепцията беше препоръчана за първи път, най-често срещаният порт беше в действителност несъвършеният microUSB. Сега обаче стандартът ще бъде USB-C портът, който към този момент е общопризнат от множеството смарт телефони с Android от премиум и междинен клас. Законодателите в Съединени американски щати също показаха поддръжка за този метод, заявявайки, че той ще понижи разноските на потребителите, както и ще понижи електронните боклуци.

Смяна на местата

Злите езици обаче виждат още една причина за решението, което ще коства на Apple значително запаси - опит за реванш, колкото и алегоричен да е той, във към този момент изгубената от Европа конкуренция за наличие на мобилния пазар. Имаше време, доста, доста от дълго време, когато Старият континент беше на върха на мобилната промишленост. Nokia беше най-използваният телефон в света, Sony Ericsson направи десетки обичани устройства и хората в действителност говореха за Siemens като производител на мобилни телефони.

Това, несъмнено, не продължи дълго. Въпреки че падението им беше многостранно и лиши няколко години, то може жестоко да се свърже с времето, когато нашите остарели " глупави " телефони се трансфораха в универсалните бойци със сензорен екран, каквито са през днешния ден. Nokia, Sony Ericsson и Siemens Mobile се разпаднаха и превъзходството на смарт телефоните в Европа изчезна.

На тяхно място се издигнаха Apple и Samsung: компании, които в този момент преобладават пазара на смарт телефони в Европа. Статистиката е красноречива. В момента Apple има 34,29% пазарен дял на континента, до момента в който Samsung е с 31,21%. Зад тях е сбирка от китайски марки, като Xiaomi (13,97%), Huawei (7,57%) и Oppo (2,4%) попълнят първите пет.

На процедура европейският пазар на смарт телефони е доминиран от два континента: Северна Америка и Азия. Но, в действителност, първият е водещ и в случай че би трябвало да бъдем изцяло точни, бихме споделили, че пазарът е доминиран от Apple и Азия. Всичко това ни накара да се замислим за какво Европа няма преобладаващ смарт телефон? Какво би било належащо, с цел да се случи това още веднъж?

Според маркетинговата компания Counterpoint Research, ще бъде съвсем невероятно европейски смарт телефон още веднъж да стане международен водач. Просто казано, няма място на пазара.

„ От позиция на марката “, разяснява Ян Стрижак, шеф в Counterpoint Research, европейските телефони „ са изостанали прекалено много “. Apple и Samsung са прекомерно преобладаващи и свалянето им от върха е сложна работа за китайските компании, да не приказваме за европейските.

Всъщност, би трябвало да отидете много надолу в листата с най-използваните телефони, с цел да намерите марка от Стария континент. Но това единствено по себе си е свястно упражнение, тъй като в случай че вникнем в тежкото състояние и обстановката на водещите производители на смарт телефони в Европа, тогава можем да разберем освен техния капацитет, само че и какво им пречи да бъдат по-големи.

Двете марки, които вършат най-вече усещане в европейското телефонно пространство през днешния ден, са Fairphone и Nothing. И не, Nokia към този момент не се смята за европейска, защото нейната марка беше закупена от HMD Global през 2016 година Без изненада поради името ѝ, Fairphone е компания, която се пробва да направи " телефони с добавена стойност ". Тази холандска компания основава устройства, които са допустимо най-устойчиви и климатично неутрални. За задачата тя работи за основаването на обективна верига за доставки, както и върху производството на телефони, които могат да се ремонтират и надстройват. Най-новото ѝ устройство - Fairphone 4 - дава отговор на всички тези условия и е основано с рециклирани и етично създадени материали. То също по този начин включва 5-годишна гаранция: необичайност в днешния свят на непрекъснато бълване на нови смарт телефони.

Докато Fairphone прави възхитителна работа, компанията към момента е дребен състезател в международен мащаб. Досега тя е продала 450 000 телефона от основаването си през 2013 г.;  Apple, въпреки това, е продала 217 милиона единствено през 2018 година

Друга европейска компания с шанса да върне континента на софтуерната карта е Nothing. Основана от китаеца Карл Пей, който преди този момент започва OnePlus, тази основана в Лондон компания генерира сериозен възторг измежду софтуерните запалянковци със своите слушалки Ear (1) и телефона Phone (1).Наистина компанията е необятно обсъждана през днешния ден, само че анализаторите остават малко скептични към нея. По създание Nothing употребява сходен метод като OnePlus, насочвайки се към „ софтуерно грамотната публика “ и създавайки общественост с извънредно чувство към продуктите.

Проблемът е, че телефонът на Nothing остава нишово устройство. Дори при пика на OnePlus, компанията доближи единствено към 4% пазарен дял в Европа и не се чака това да се промени най-малко в средносрочен проект “. Трябва да прибавим, че OnePlus реализира тази цел след цели осем или девет версии на своя артикул и евентуално сходна орис чака и Nothing.

Светът се глобализира, телефоните - също

След толкоз разсъждения се озоваваме в забавна позиция, тъй като въпреки да приказваме в географски термини, в реалност никой смарт телефон не е стеснен до една страна. Въпреки че китайските телефони могат да дадат най-силния мотив, че са предопределени за един пазар, голям % от съставените елементи в тях са непознати, а да не приказваме за самите първични материали. Наистина смарт телефоните са световни. Те са проектирани от хора от всички националности на разнообразни места и са построени от съставни елементи, основани по целия свят. Да, малко евентуално е европейска компания в миналото да сътвори телефон, който още веднъж да господства в световните продажби, само че това не значи, че континентът е изцяло отвън мобилната конкуренция. Вместо това, в този момент той е част от световна софтуерна екосистема, която процъфтява в взаимна работа, с цел да тласка промишлеността напред. Освен това е евентуално производителите от континента да продължат да реализират триумф, доставяйки нишови артикули за характерни потребителски бази, вместо да вършат универсалните устройства, които Apple основава - и в това няма нищо неприятно.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР