Битката между Азия и Европа за гарантиране на газови доставки

...
Битката между Азия и Европа за гарантиране на газови доставки
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Европа и Азия във все по-ожесточена битка за газови доставки

Битката сред Азия и Европа за гарантиране на газови доставки набира скорост, повишавайки рисковете от по-нататъшен скок на цените, което би влошило в допълнение рецесията с разноските за живот, написа английският в. „ Файненшъл таймс “, представен от Българска телеграфна агенция.

Япония и Южна Корея, надлежно вторият и третият максимален вносител на полутечен природен газ в света, се стремят да подсигуряват нужните им доставки за зимните месеци и времето след тях, опасявайки се да не бъдат понижени в края на годината, защото търсенето от Европа се ускорява, съгласно търговци.

Все по-интензивната конкуренция от Азия идва в миг, когато втечненият природен газ, който се транспортира по море в големи танкери, е мощно издирван от европейските страни, които се пробват да намерят способи да заместят природния газ по газопроводите от Русия. Цените на синьото гориво в Европа към този момент са скочили съвсем пет пъти по отношение на предходната година, което внезапно е повишило разноските за електрическа енергия на потребителите и е нанесло тежък удар на фирмите за комунални услуги.

" Това, на което сме очевидци, е нещо като борба за обезпечаване на товарите с полутечен природен газ в края на годината и през 2023 година ", декларира основният изпълнителен шеф на основана в Азия газова компания, съгласно който сходни дейности се случват по-рано от нормалното.

" Налице е доста нараснала интензивност от японски и южнокорейски компании за по този начин наречените " стрип покупки ", които ще се осъществят през ноември, декември и януари ", разяснява Тоби Копсън, началник на подразделението за търговия и консултиране в " Тридент Ел Ен Джи " (Trident LNG), компания за търговия с газ.

" Стрип контракт " – това е покупка или продажба на един контракт през поредни месеци, като купувачите и продавачите могат да фиксират цени през цялата времева рамка.

По-високите цена на газа в Европа значат, че фирмите имат повече тласъци да изпращат товари с полутечен природен газ натам поради по-голямата облага. Ценовите разлики са толкоз огромни, че в даден миг търговци с дълготрайни контракти в Азия могат да разтрогнат действителен контракт, да платят наказателна клауза и отново да са на облага при препродажбата на газа в Европа.

Европа и Азия се конкурират за приемане на полутечен природен газ от Съединени американски щати. Страната е изнесла 74 на 100 от втечнения си природен газ за Европа през първите четири месеца на тази година по отношение на междинното ниво от 34 на 100 предходната година, по данни на Администрацията за енергийна информация. Азия е била съществена дестинация на американския полутечен природен газ през 2021 и 2021 година, съгласно профилираната работа към енергийното министерство на Съединени американски щати.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР