Бисерът на бисерите: За да ги стимулират, здравните власти предлагат

...
Бисерът на бисерите: За да ги стимулират, здравните власти предлагат
Коментари Харесай

Глоба за неходене на преглед при личния лекар? Това някаква шега ли е?

Бисерът на бисерите: „ За да ги подтикват, здравните управляващи оферират наказания, само че и поощрения “.

Чакайте, да забележим цялата картинка на предлагането: „ Ако пациент не мине на профилактичен обзор, да бъде санкциониран (!!!!!!). 

А в случай че е постоянен в профилактиката си, може да бъде освободен от избран брой здравни вноски “.

Подробностите са тук ↓

Особено доста ми харесва ето този откъс: „ Последните години профилактиката е тотално занемарена, хората бяха оставени сами на себе си и няма позитивен резултат за здравето на нацията, изясни той неотдавна пред Българска национална телевизия. По думите му 38% от пациентите вървят на наложителни проучвания, което значи, че близо два милиона и половина не се преглеждат превантивно “.

Аз пък да ви кажа, имам други наблюдения, а точно, ЧЕ И ДА ИСКАШ, НЕ МОЖЕШ да се прегледаш като човек. 

Ето, да вземем за пример: попадаш на невролог. Неврологът те мотае напред-назад и ти изяснява, че не може да ти издаде болничен като от персоналния доктор, би трябвало ти направление за лекарска комисия. Добре, но за задачата ти би трябвало среща очи в очи с джипито, а работното им време се разминава; връщаш се на идващия ден, чакаш два часа, взимаш направлението, само че – както казахме – работното им време се разминава, с цел да оставиш документа, би трябвало да се върнеш трети ден. А, да – сред друго, повода да вървиш на ш*****я невролог е, че мъчно вървиш, поради контузия. Та, връщаш се трети ден и чакаш още час-два. Влизаш, пишат ти болничен, само че ти споделят, че направление за скенер могат най-рано другата седмица да ти издадат. Отиваш другата седмица, чакаш. Вземаш направлението, но те пращат на един съответен скенер – не в прилежащия кулоар, а на 10 спирки с метрото, на 10 километра, в другия завършек на града. Мислиш си: „ тая дали не ме изпрати при „ нейни си хора “, да си разделят след това „ облагата “ от здравната каса? “, но каквото и да си мислиш, отиваш, тъй като здравето ти зависи от настроението на въпросната „ лекарка “, дето се е клела да избавя пациенти. Накрая вижда повода за страданията ти на резултатите и отхвърля да ти даде направление за физиотерапия, а те праща при други (може би „ нейни хора “) от една компания, да си купиш колан от тях. Чао! 

Всичко това стартира малко по-рано с пояснение от джипито, че няма посоки за скенер по този начин или другояче, да изчакаш с болките две-седмици и да се върнеш тогава. Знам, че доста те боли, ама… 

Друг случай, отново скенер, друга болница, други лекари. Идентичен случай – нямаме посоки за скенер. 

Друг случай – направление за кръвна картина? Не може, свършиха за тоя месец. Може платено. 

Друг случай – разчитат ти неверно резултатите, предписват ти антибиотик в конска доза, развиваш алергии (множествено число). 

Мога да продължавам…

„ Последните години “, вика, „ профилактиката е тотално занемарена “.



Каква профилактика? Да не приказваме за разнообразни страни и да не съм схванал нещо? Ние за редовно-болните нямаме посоки от началото на месеца до края, камо ли лекарско внимание за всички – и заболели, и здрави на профилактика. 

И, в случай че усетиш, че ти се повръща от концепцията непринудено да отидеш на тия „ прегледи “ при тия „ експерти “, ще те глобят? Чудесна концепция просто. 

Вие сещате ли се с какъв брой възторг ще работят лекарите, в случай че им се натрупат на главата куп пациенти за профилактичен, в случай, че в този момент – и без тях – са като мухи без глави и все нямат това или това? Ние се молим да не се разболеем, с цел да не им попадаме в ръцете, те желаят да ни глобяват, че не отиваме там „ профилактично “. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР