Федералните съдии поставят под въпрос новата карта на Конгреса на Алабама, липсата на 2-ро мнозинство - Черен окръг

...
БИРМИНГАМ, Алабама (AP) — Федералните съдии, преглеждащи новата карта на
Коментари Харесай

БИРМИНГАМ, Алабама (AP) — Федералните съдии, преглеждащи новата карта на Конгреса на Алабама в понеделник, остро се съмняват дали законодателите на щата са пренебрегнали директивата на съда за създаване на чернокож район с второ мнозинство, така че гласоподавателите от малцинството имат справедлива възможност да влияят на изборите.

Тримата съдии проведе изслушване, докато преценяват дали да оставят картата да остане в сила или да се намесят и да начертаят нови конгресни райони за държавата. Панелът изслуша аргументите в понеделник, но не посочи кога ще се произнесе.

Алабама беше принудена да начертае нови окръжни линии, след като Върховният съд на САЩ, в изненадващо решение от юни, потвърди по-ранното заключение на панела, че тогава щатът -map — която имаше само един район с мнозинство чернокожи от седем в щат, където повече от един на всеки четири жители е чернокож — вероятно наруши федералния закон за избирателните права.

Адвокатите на ищците по делото спориха в понеделник че новият план, който поддържа един район с мнозинство на чернокожите, все още дискриминира чернокожите избиратели. Те казаха, че това пренебрегва констатацията на панела от 2022 г., че Алабама трябва да има два района, където чернокожите гласоподаватели съставляват мнозинство или „нещо доста близко до това“. че щатът трябва да има втори район, където черните гласоподаватели имат възможност да избират предпочитаните от тях кандидати.

САЩ. Окръжният съдия Тери Ф. Мурър попита дали Алабама е избрала „съзнателно да пренебрегне“ указанието на съда. Окръжният съдия на САЩ Стенли Маркъс попита щата: „Не беше ли необходимо да начертаете нова карта (която предоставя разумна) възможност (окръг за черни гласоподаватели)?“

Едмънд ЛаКур, главен адвокат на Алабама, каза, че преначертаната карта е „максимално близка“ до създаването на втори окръг с мнозинство на чернокожите, без да нарушава конституцията на САЩ или традиционните критерии за пренасочване.

„Мисля, че е близо до това, без да нарушавате конституцията“, каза LaCour.

LaCour обвини ищците, че търсят „расов фалшификат“ над традиционните насоки за съставяне на райони, като напр. поддържане на компактни райони и поддържане на общностите по интереси заедно.

Абха Хана, адвокат, представляващ една група ищци по делото, каза, че Алабама е избрала „неподчинение пред спазването“.

„Алабама има избран вместо това да си пъха носа в този съд и да си пъха носа в най-висшия съд на нацията и да си пъха носа в собствените си чернокожи граждани,” каза Хана.

Кана каза, че Алабама по същество не е променила нищо за чернокожите избиратели чрез преминаване на карта, която поддържа единен район с мнозинство на чернокожите и където политическите желания на белите гласоподаватели ще продължат да доминират резултатите от изборите.

Републиканците от Алабама, които притежават законодателно мнозинство, не са склонни да създадат демократическа -наклонен конгресен окръг. Вместо това те увеличиха процента на чернокожите гласоподаватели в мнозинството от белите 2-ри конгресен окръг, сега представляван от републиканския представител Бари Мур, от около 30% на 39,9%.

Щатските лидери се обзалагат, че комисията ще приеме тяхното предложение или че щатът ще надделее във втори кръг от обжалвания пред Върховния съд, който може отново да тества изискванията на Закона за правата на гласуване.

Изслушването с високи залози привлече голям брой зрители към сградата на федералния съд в Бирмингам, където беше отворена преливаща стая, за да поеме тълпата. Ищците по делото във Върховния съд присъстваха с много тениски, отпечатани с предложената им карта, която ще има два района с мнозинство чернокожи.

„Законът беше наистина ясен за това какъв е проблемът тук. Начерта ли Алабама нов район с възможности, както съдът изисква от тях? Отговорът е, че не са го направили“, каза след съда Дюел Рос, адвокат от NAACP Legal Defence and Educational Fund, който оспори делото пред Върховния съд на САЩ.

Сегашният политически пейзаж на щата е доминиран от бели републиканци, които държат всички офиси в целия щат и всяко място в Конгреса освен едно. LaKeisha Chestnut, ищец по делото, каза, че поставянето на нейния роден град Мобайл в район с второ мнозинство на чернокожите ще означава, че черните избиратели там „всъщност ще получат глас“.

„Имаме много голямо афроамериканско население (в това състояние). Не всичко е в Бирмингам. Не всичко е в Монтгомъри“, каза Честнът.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР