Бирата е питие, което трябва да събира хората и да

...
Бирата е питие, което трябва да събира хората и да
Коментари Харесай

4 август - Международен ден на бирата

Бирата е пиво, което би трябвало да събира хората и да се употребява на драго сърце и мярка, сподели за Българската телеграфна агенция  Ивана Радомирова  от управителния съвет на Съюза на пивоварите в България (СПБ) по случай Международния ден на бирата – 4 август.

Повече от 200 града по света честват през днешния ден Международният ден на бирата. Празникът се отбелязва от 2008 година в първия петък на август по самодейност на Джеси Авшаломов – притежател на локален бар в Санта Круз, щата Калифорния, Съединени американски щати.
Първата бира в света
Бирата е най-старата алкохолна напитка в света. Освен че води безапелационно в класацията на алкохолната промишленост, тя е и измежду най-популярните питиета въобще – на трето място след водата и чая.

Трудно е да се каже кой е изобретил бирата, само че най-вероятно първите в света ферментирали питиета са се появили дружно с развиването на селскостопанското произвеждане на зърнени култури преди 12 000 години. Племената, които отглеждали пшеница, ориз, ечемик и царевица, са се натъкнали на процеса на ферментация и евентуално са почнали да създават бира.
Популяризиране на бирата в България
През последните 10-15 години в България стартира да се създава и предлага необятна гама от разнообразни стилове и типове бира, сподели Радомирова. По думите ѝ преди 10 години портфолиото не е било толкоз динамично и в страната се произвеждаха не повече от 60-70 марки бира, с днешна дата листата е динамична и се създават към 180 марки и типове на годишна база. Днес биреният фен е доста по-различен. Това са младежи, които водят деен метод на живот, те са любопитни да опитват с разнообразни усети питие, уточни Радомирова.

Според проучвания на СПБ бирата е най-консумираната напитка за летните месеци след бутилираните води. Това е трайна наклонност през последните шест – седем години. 65% от българите споделят, че месечно пият най-малко един път бира, а всеки втори – веднъж седмично. Средната консумация на месец през лятото е 12 пъти, уточни Радомирова.

Последните изследвания демонстрират, че през днешния ден феновете на пенливата напитка се интересуват от многообразието на усети, аромати, другите стилове и асортименти, а не толкоз от цената, изясни тя. Според нея е доста значимо по какъв начин се сервира напитката – в каква чаша, каква би трябвало да бъде пяната. Тя добави, че има разнообразни чаши за другите типове бира. Има от ден на ден колекционери на сувенири, свързани с бирената просвета. Класиката в жанра остава светлото лагер питие вид Pils, което е най-популярно в страната и към 95% от пазара, описа още Радомирова.
Празникът на бирата в България
За интернационалния ден на бирата по морето се вършат фестивали и празници, само че за българските пивовари най-важният празник е Професионалният ден на пивоварите, който е на 20 юли – Илинден. Има години, в които Международният ден на бирата съответствува със остарялата дата на Илинден – 2 август. Пивото се свързва с лятото, със слънцето, с хубавото време и с ваканционното въодушевление, разяснява Радомирова.
Производство на бира през последните години
През 2022 година страните от Европейски Съюз са произвели съвсем 34,3 милиарда литра бира, съдържаща алкохол, и 1,6 милиарда литра бира, която съдържа по-малко от 0,5% или въобще не съдържа алкохол, съобщи европейската статистическа организация Евростат. В съпоставяне с 2021 година производството на алкохолна бира в Европейски Съюз се е нараснало със 7%, връщайки се на равнища, близки до предпандемичната 2019 година, когато производството е било 34,7 милиарда литра. Що се отнася до безалкохолната бира, няма смяна спрямо 2021 година Общото произвеждане на бира (с и без алкохол) в Европейски Съюз през 2022 година е еквивалентно на съвсем 80 литра на човек. Общото произвеждане на бира (с и без алкохол) в Европейски Съюз през 2022 година е еквивалентно на съвсем 80 литра на човек.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР