Биосферен парк Централен Балкан“ става Летен университет по програма на

...
Биосферен парк Централен Балкан“ става Летен университет по програма на
Коментари Харесай

ЮНЕСКО избра Централен Балкан за летен университет

Биосферен парк „ Централен Балкан “ става Летен университет по стратегия на ЮНЕСКО „ Човекът и биосферата “, отдадена на биосферните паркове. Лекциите са през юли. Това е самодейност на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция (BRESCHE). Тя започва преди четири години и притегля практици, млади учени, специалисти и докторанти от разнообразни краища на Европа и Средиземноморието, които в границите на една седмица могат да се срещнат с особеностите на биосферния парк, който посещават, и да дадат рекомендации и оферти, свързани с устойчивото развиване на територията. Тази година ЮНЕСКО избра „ Централен Балкан “, който е една от последните територии, оповестени за биосферен парк.

Пряко зает с организацията на летния университет ще бъде екипът на Българска фондация Биоразнообразие, който в партньорство с Министерство на околната среда и водите е взел участие интензивно в процеса на номинирането на модерни български биосферни резервати през 2016 година и е показал дълготраен интерес по тематиката.

Министерство на околната среда и водите и Дирекция на Национален парк „ Централен Балкан “ ще поддържат събитието, като го финансират отчасти, както и посредством логистично подкрепяне на организацията му, в това число и чрез организирането на визити на терен (field trips) и присъединяване в срещи. При организацията на събитието екипът на Българска фондация Биоразнообразие ще си партнира и с редица други локални и национални институции, които също ще разпространяват форума.

Летният университет ще се организира и в южната, и в северната страна на парка в интервала от 21 до 28 юли. Международният конгрес ще притегли редица специалисти и младежи, работещи по тематиката за биосферните паркове, както и редица изтъкнати лектори - практици и учени, в това число и почетни посетители от ЮНЕСКО.

Програмата на летния университет ще включва теоретична и практична част, както и работа по групи. Участниците ще посетят разнообразни обекти - образци за резистентен бизнес и стабилно развиване в региона. Това са екоферми, екохотели, културно-исторически забележителности, екопътеки; Устойчиво земеделие, локални артикули и бизнес; Екотуризъм; Брандинг и Маркетинг на биосферните паркове; Наука и обучение и Закриваща част с рекомендации към нашия биосферен парк.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР