Биопроизводители ще протестират заради неподновени лицензи на фирми, които ги

...
Биопроизводители ще протестират заради неподновени лицензи на фирми, които ги
Коментари Харесай

Биопроизводители на протест заради неподновени лицензи на сертифициращи фирми

Биопроизводители ще стачкуват поради неподновени лицензи на компании, които ги сертифицират. Те упрекват Министерството на земеделието в репресивна политика.

Вече 4 години Пламен Медаров създава био артикули. Досега е сертифицирал производството си във компания, чийто лиценз предишния месец не е възобновен. Сега би трябвало да сертифицира продуктите си в нова компания.

Снимка: bTV
„ В миг, в който целия свят се бори с пластмасовите опаковки, Министерството на земеделието ни кара да изхвърляме хиляди тонове с отпечатани опаковки за месеци напред. Това ще коства милиони на промишлеността. Очаква се доста компании като нас да фалират”, изяснява Медаров.

Сега би трябвало документът, изобразен на продуктите, да бъде заменен.

Биопроизводителите имат период до края на месеца да подменят опаковките на своите артикули.

Снимка: bTV
На пазара работят 14 сертифициращи компании. Без лиценз остават 2 компании. Но от това страдат десетки биопрозводители. Фирмите без лиценз настояват, че са репресирани.

„ Още на 28 март чиновници на министерсво на земеделието и храните са почнали да звънят на наши оператори - да ги осведомят, че лиценза няма да бъде подновен”, сподели представителят на лицензираща компания с неподновен лиценз Николай Станчев.

Министерството на земеделието отговори, че въпросните компании не дават отговор на новите условия.

Нямаме съображение да издаваме позволение при положение, че нямаме увещание, че до крайния производител се прави надзор, който управлява качеството на храната”, съобщи Михаил Карабельов, специалист в Министерство на земеделието, храните и горите

Утре биопроизводителите ще стачкуват пред земеделското министерство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР