Биометриката с дланово разпознаване съчетава най-доброто от “четенето на пръстовия

...
Биометриката с дланово разпознаване съчетава най-доброто от “четенето на пръстовия
Коментари Харесай

Плащането с длан - какво може да се обърка?


Биометриката с дланово различаване съчетава най-хубавото от “четенето ” на пръстовия отпечатък, ириса и лицето (снимка: CC0 Public Domain)

Бихте ли си купили бутилка с напитка против пет стотинки? Преди човек да каже „ да “, би трябвало да знае, че има измама. Той ще заплати, като сканира дланта си и показа информацията си с един китайски софтуерен колос.

Това е сюжетът, който Tencent стартира да реализира дружно с набор китайски консуматори, както се вижда във видео, оповестено в Douyin – китайската версия на TikTok, в края на септември. Във видеото човек, който наподобява като чиновник на WeChat, инструктира хората да слагат ръката си пред устройство за различаване и да записват отпечатъците на дланите си в подмяна на специфичната оферта за…. сода. „ Нова функционалност на WeChat Pay. Всеки е добре пристигнал да опита нашата услуга и да ни поддържа “, споделя гласът.
още по темата
Потребителят, който по-късно е качил видеоклипа, пита по кое време е пусната тази функционалност. Гласът дава отговор, че е почнала преди половин година.

Да – Tencent е почнала да тества платежни устройства с отпечатък на дланта. Тестът е на ход от месеци.

Поддръжниците на разпознаването на отпечатъците споделят, че технологията е по-точна и по-сигурна от другите форми на биометрични данни, както и че е по-трудно да се разпознава човек, в случай че изображението на отпечатъка на дланта му изтече. Факт е, че разпознаването на пръстови отпечатъци и лица към този момент се употребява всеобщо в системите за инспекция на самоличността. Но технологията, която разграничава другите длани – в това число забележимите линии на кожата и вените под кожата – бързо се трансформира в нова територия в биометричното различаване.

Въпреки че неналичието на данни за образование е забавила развиването на технологията, тя към този момент е съвсем подготвена за всеобщо комерсиално приложение, споделят няколко участващи откриватели. „ Мога да ви кажа: работим върху разпознаването на отпечатъци от длан повече от 20 години. Готово е “, споделя Дейвид Джан, водещ академик в разпознаването на отпечатъци от длан, професор в Училището по просвета за данни в Китайския университет в Хонконг. „ В момента това, върху което се концентрирам и се вълнувам, е приложението. “

Разпознаване на длани и пандемии

Разработването на новата технология се връзва добре с китайските политики за нулев коронавирус, които значат, че хората към момента носят маски и заобикалят физически контакт. На фона на сходна конюнктура да се разреши на хората да заплащат, като махват с ръка пред някакво устройство, наподобява за предпочитане пред разпознаването на лица или пръстови отпечатъци. Затова планът не е неочакван. Като предлага на потребителите дребни парични тласъци в подмяна на тяхното присъединяване и данни, Tencent е една стъпка по-близо до разпространяването на длановото различаване в всекидневието – и то в в действителност голям мащаб.

Въпреки че Amazon беше първата огромна софтуерна компания, която публично внедри скенери за дланови отпечатъци в своите физически магазини в Съединени американски щати, технологията скоро може да стане повсеместна в Китай с помощта на услугата WeChat Pay, която принадлежи на Tencent. WeChat Pay към този момент се употребява от над 800 милиона лица и 50 милиона снабдители в Китай.

Скептицизъм измежду експертите


Но даже и поради преимуществата на длановото различаване инсталирането на технологията до степен на масовост въпреки всичко би довело до опасности за поверителността, а и за на практика затруднения. Наистина, анализаторите и деятелите за отбрана на персоналните данни остават скептични, че разпознаването на отпечатъка на дланта би трябвало да се употребява при заплащания – и какво ще се случи, в случай че се прави това.

„ Търговците биват хаквани ден след ден. Когато огромен търговец на дребно бъдат хакнат, следва да си промените паролите, а в най-лошия случай би трябвало да измененията и номера на кредитната си карта. Но не можете да измененията отпечатъка на дланта си, в случай че това бъде компрометирано “, споделя Алберт Фокс Кан, изпълнителен шеф на Surveillance Technology Oversight Project (STOP). „ Така че гледаме на плана като на метод хората да спестят няколко минути на опашка – на цената на биометричната си дискретност, и то до края на живота си. “

Тайните тествания на WeChat

В края на 2021 година китайските медии за първи път оповестиха, че Tencent „ изследва “ платежна система, която разчита на сканиране на отпечатъци от дланите на потребителите. По това време компанията отговори, че това е единствено вътрешен проучвателен план и няма проект за използване на технологията в действителни условия.

Това се промени година по-късно. Тогава Tencent тества устройства за различаване на отпечатък от длан в продължение на няколко месеца в Шенжен – градът, където се намира централата на компанията.

В обществените медии се появиха видеоклипове с устройствата за заплащане с отпечатък на длан за системата WeChat Pay на Tencent, от които се вижда, че тя към този момент се употребяват в кафенета, пекарни и супермаркети. В множеството случаи WeChat предлага дребна отстъпка за клиентите, с цел да тестват новата функционалност и да изпратят своите данни за отпечатък на длан.

Платежните устройства WeChat в тези видеоклипове са бели кутии с размер на iPad с екран, показващ указания, и камера, заснемаща данните от дланта. От видеата се вижда, че към момента са в пробна фаза, защото постоянно се демонстрират известия за неточности.

В съпоставяне с Amazon, която има голям брой магазини за търговия на дребно, Tencent има капацитета да извърши по-бързо и по-широкомащабно налагане на технологията за заплащания с длан, защото съвсем всеки магазин и снабдител в Китай е приел WeChat Pay (или неговият противник Alipay) по време на финтех революцията в Китай.

„ Плащането за биометрично различаване има голям прозорец от благоприятни условия, когато настъпи ерата на 5G и мулти-екраните, тъй като устройствата могат да оказват помощ на [финтех компаниите] да се свържат с снабдители и консуматори “, споделя Уанг Пенгбо, старши финансов анализатор в BoTong Анализи. „ Това е сертиозната причина, заради която колосите в разплащанията се постараха да пускат устройства за разплащане посредством лицево различаване в магазините колкото се може по-рано, преди необятното приемане на технологията. “ Пенгбо подозира, че в този момент огромните бизнеси да поставят основите за длановото различаване по същия метод.

Усъвършенстване и безмълвие

Не е ясно дали устройствата на Tencent, които са снимани и споделени в обществените медии, са предопределени единствено за тестване на функционалността на технологията за различаване на длани – или служат и за събиране на данни, с цел да оказват помощ за настройването на технологията. Нито един от съответните видеоклипове не демонстрира, че на клиентите е казано по какъв начин ще бъдат употребявани техните данни. Tencent мълчи по въпроса, даже когато бива запитвана от медиите.

Но е евентуално компанията (както и Amazon) да прави последното. По създание тя заплаща на потребителите да й дават данните си, които могат да бъдат употребявани за възстановяване на личните й логаритми за различаване. Правилата и изискванията на Amazon One, да вземем за пример, споделят, че компанията съхранява дланови отпечатъци, с цел да „ обезпечи, персонализира и усъвършенства услугата “. Amazon също мълчи по отношение на тематиката по какъв начин борави с данните от дланите на потребителите.

Предимства

Междувременно Джан от китайския университет в Хонконг – един от първите учени в света, който изследва разпознаването на дланови отпечатъци – споделя, че екипът му е създал лично устройство за сканиране на отпечатъци от длан и е съумял да събере информация от повече от 10 000 души. Данните сега не са обществено налични, само че професорът споделя, че екипът възнамерява скоро да разгласява академична публикация.

„ Разпознаването на отпечатъка на длан съчетава [предимствата на идентифицирането] на детайлите в пръстовите отпечатъци, текстурата в ирисите и геометричната информация в лицата “, споделя Джан. Изследванията на неговия екип са открили, че при сравняване на биометрични данни, събрани от една и съща група хора, прецизността на разпознаването на отпечатъка на дланта е 10 пъти по-висока от тази на пръстови отпечатъци или лица.

Етичните въпроси

Предложението за заплащане посредством различаване на дланта наподобява просто: с него няма потребност да носите портфейл, кредитна карта или даже мобилен телефон, с цел да извършите покупка в магазина. Но има доста на практика и етични провокации пред това заричане.

На първо място, „ системата с QR код към този момент работи доста добре и е много комфортна “, споделя Мартин Чорземпа, старши помощник в Peterson Institute for International Economics.

Поради това концепцията за заплащане с лицево различаване, стартирана от доста корпорации през последните две години, по този начин и не откри пова. Проучване от април 2022 година измежду към 58 000 китайски консуматори на мобилни заплащания демонстрира, че 95,7% от тях избират QR кода като главен способ на заплащане. А 20,2% от всички интервюирани считат потреблението на биометрични данни при заплащане за недопустимо.

Идеята, че биометричното различаване обезпечава улеснение за потребителите, е „ цялостна илюзия “, твърди Кан от STOP. Замяната на обичайните касиери с каси на самообслужване с различаване на биометрични данни единствено трансферира повече работа от продавачите към купувачите. „ Това не е за улеснение на клиентите! Това е за удобството на магазина “, споделя Кан.

Най-голямата преграда пред приемането на длановото различаване обаче остава опасението за поверителността и сигурността на данните, което идва с всяко потребление на биометрични данни. Хората по света, в това число в Китай, осъзнават от ден на ден рисковете от даването на своите биометрични данни на компании и държавни управления, без значение какви преимущества им се дават обещание в подмяна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР