Биолози успяха да установят, колко дълго могат да просъществуват частиците

...
Биолози успяха да установят, колко дълго могат да просъществуват частиците
Коментари Харесай

Телесните течности удължават живота на коронавируса до три седмици

Биолози съумяха да открият, какъв брой дълго могат да просъществуват частиците от новия вид ковид в капки храчки, кръв и други биологични човешки течности. Оказва се, че в някои случаи те остават жизнеспособни за към три седмици. Учените разгласиха резултатите от изследването си в bioRxiv.
По-рано такива опити са правени единствено с елементарни разтвори на ковид и никой до момента не е ревизирал какъв брой добре оцелява SARS-CoV-2 в биологичните течности на пациента. Опити с девет разнообразни типа течности демонстрират, че в множеството от тях вирусът остава жизнерадостен в продължение на три седмици “, пишат откривателите, представени от ТАСС.
Новият вид ковид нормално попада в околната среда дружно с капчици слюнка, храчки и други биологични течности. За да схванат какъв брой дълго може да остане жизнерадостен при такива условия, американски учени, ръководени от професор Юрген Рихт от Канзасския университет в Манхатън, събраха проби от слюнка, храчки, сълзи, кръв и други течности от няколко пациенти в университетската клиника, инфектирани със SARS-CoV-2.
 Проф. Гигов: Поставянето на друга ваксина като втора доза няма научна аргументираност Проф. Гигов: Поставянето на друга ваксина като втора доза няма научна аргументираност
Ваксинационният проект с " АстраЗенека " в България продължава обикновено. Това съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националн...
Учените пресметнали какъв брой вирусни частици има във всяка от тях и наблюдавали по какъв начин броят и жизнеспособността им ще се трансформират с течение на времето. Някои от пробите са оставени при стайна температура, а други били изложени на топлота, светлина или мраз.
Оказало се, че съвсем всички типове биологични течности, като се изключи майчиното мляко и отпадъчните артикули, удължават живота на коронавирусните частици. През лятото и в закрити условия вирусът оцелява в тях в продължение на 3-4 дни, а през зимата, есента и пролетта те остават жизнеспособни една или даже три седмици.
Тези периоди се резервират, даже в случаите, когато учените сложили проби от течностите върху разнообразни типове повърхности и ги оставили да изсъхнат. По-специално, това се случи с капчиците слюнка и храчки. В последния случай, когато вирусът изсъхне, продължителността на живота на вируса даже нараства.
Рихт и сътрудниците му считат, че това изяснява за какво SARS-CoV-2 се е разпространявал доста по-бавно през зимата, пролетта и есента, в сравнение с през лятото на 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР