Биолози успяха да хванат в горите на Пенсилвания една изключително

...
Биолози успяха да хванат в горите на Пенсилвания една изключително
Коментари Харесай

Откриха супер рядка птица, която е наполовина мъжка, наполовина женска

Биолози съумяха да заловен в горите на Пенсилвания една извънредно рядка птица, която в генетично отношение е на половина мъжка, на половина женска. Тялото ѝ е на процедура разцепено на половина от другите окраски, присъщи за другите полове.

Изследователите от националния исторически музей „ Карнеги “ са хванали и маркирали тази неповторима птица на 24-и септември в националния естествен резерват „ Паудърмил “ в Ректор, Пенсилвания.

Тя принадлежи на тип, прочут като  розовогърд гросбек (Pheucticus ludovicianus) – огромен представител на фамилията на чинките, който се храни със семена и се среща из по-голямата част на Северна Америка. Мъжкият се отличават с червено-розови пера, до момента в който женските имат жълто-кафяви пера. Уловената птица обаче има и двете окраски – лявата ѝ половина е с багра като на мъжките представители, а лявата – като на женските.

Всъщност, това е необичаен образец за така наречен билатерален гинандроморфизъм – тип генетичен механизъм, при който даден субект има повече от една ДНК.

„ Целият маркиращ екип бе извънредно разчувствуван да види сходна необичайност от близко – това преживяване се случва безусловно един път в живота. Един от тях даже съобщи, че все едно е видял „ еднорог “, до момента в който различен разказа притока от адреналин като впечатляващ “, споделя Анди Линдзи, програмният управител по маркирането на птиците в „ Паудърмил “ – „ Билатералният  гинандроморфизъм се среща рядко, само че е нещо напълно обикновено – той е отличен образец за забележителните генетични процеси, на които се натъкват малко на брой. “

Как се случва сходен необичаен феномен?

Първо, половото установяване при птиците е малко по-различно от това при хората. При хората женските имат две копия на една и съща полова хромозома (XX), до момента в който мъжките – по едно копие от всяка (XY). При птиците на процедура е противоположното – мъжките имат двойни полови хромозоми (ZZ), а женските – по една от всяка (ZW).

Смята се, че гинандроморфизмът настава по разнообразни аргументи при другите типове. При птиците особено той е разследване от това, че яйцето по случайност развива две ядра – едното носи Z, а другото – W хромозома. Ако това яйце се оплоди от сперматозоид, носещ две мъжки Z хромозоми, яйцето развива и ZZ (мъжки) и ZW (женски хромозоми).

Сега екипът, разкрил тази необикновено рядка птица, желае да ревизира дали тя може сполучливо да се чифтоса. Тъй като нормално при птиците единствено левият яйчник е функционален (а лявата част на тази птица е женска), на доктрина е допустимо. Нужен е само задоволително въодушевен мъжки.

Уви, съществува възможност обаче невероятното оперение да провокира териториални реакции при другите мъжки, което ще попречи на естествените процеси на ухажване.

Въпреки че възможностите за гинандроморфизъм са извънредно редки, билатералният гинандроморфизъм се среща при редица разнообразни животни. През 2019-а двойка (отново в Пенсилвания) видя северен кардинал ( Cardinalis cardinalis) с гинандроморфизъм, който е на половина кафяв, на половина червен. По-рано тази година учени оповестиха, че са се натъкнали на пчела с гинандроморфизъм.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР