Биолози са открили в кората на мозъка при хора и

...
Биолози са открили в кората на мозъка при хора и
Коментари Харесай

Откриха уникални клетки в мозъка, които произвеждат свръхбързи сигнали

Биолози са разкрили в кората на мозъка при хора и пойни птици специфична група кафези, които създават сигнали няколко десетки пъти по-бързо от всички останали неврони, заяви пресслужбата на Орегонския университет по опазване на здравето и просвета в (OHSU).

Въпросните кафези оказват помощ на птиците да учат нови песни, а на хората - да употребяват оръдия на труда, изясняват учените.

" Тези кафези са от решаващо значение за координацията и осъществяването на най-трудните дейности. Представете си пианистите - те би трябвало да мислят и работят толкоз бързо, че когато извършват музикални творби, са принудени непрекъснато да разчитат на механичните дейности и придвижвания, които са практикували по време на образование ", споделя професор Клаудио Мело от изследователския екип.

Мело и сътрудниците му са създали откритието в хода на опити, в които са се пробвали да разкрият механизми, помагащи на зебровите амадини - дребни пойни птици от фамилията на чинките, да научават нови мелодии.

Експерименти като тези, съгласно доста учени, са извънредно значими за разбирането по какъв начин е зародил друго комплицирано средство за другарство с роднини - човешката тирада.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР