Биолози са открили, че американските прилепи могат лесно да се

...
Биолози са открили, че американските прилепи могат лесно да се
Коментари Харесай

Aмериканските прилепи лесно се заразяват и разпространяват COVID-19

Биолози са разкрили, че американските прилепи могат елементарно да се заразят с КОВИД-19 и да разпространят частиците му в околната среда. Това прави американските прилепи един от евентуалните резервоари на КОВИД -19, пишат откривателите в публикация, оповестена в електронната библиотека bioRxiv, оповестява ТАСС.

„ Като част от нашия опит се опитахме да заразим разнообразни типове прилепи с ковид, както и такива живеещи в огромни групи. Повече от половината човеци се заразиха с КОВИД-19 и разпространиха неговите частици в околната среда. Това допуска, че прилепите могат да станат преносители на инфекции в бъдеще ", пишат откривателите.

През последните две години ветеринарни лекари и биолози откриват доста образци за това по какъв начин коронавирусът или сходни патогени са навлезли в популациите на доста диви и домашни животни.

Американски учени откриват антитела против ковид в кръвни проби от белоопашати елени и диви котки, а преди този момент откривателите откриха доказателства, че вирусът може да болести норки, лъвове, тигри, миещи мечки и доста други диви животни.

Група американски вирусолози, ръководени от Джефри Хол, откривател в Националния център за запазване на дивата природа в Мадисън, се интересуват дали разнообразни типове прилепи, публикувани в Съединените щати, са способни да придвижват КОВИД-19.

Тези животни са доста надалеч в еволюционно отношение от азиатските подковоносови прилепи, в чиито популации се допуска, че се е родил причинителят на КОВИД-19.

Хол и сътрудниците му улавят няколко десетки екземпляра бразилски прилепи (Tadarida brasiliensis), които са необятно публикувани в южните региони на Съединените щати, Мексико и доста щати на Южна Америка.

Интересът на учените към тези прилепи се дължи на обстоятелството, че те живеят в огромни групи и постоянно влизат в контакт между тях.

Биолозите вкарват огромен брой частици на вируса в дихателната система на Tadarida brasiliensis. Последващи наблюдения демонстрират, че коронавирусът сполучливо е навлязъл в белите дробове на повече от половината от инфектираните прилепи, като една трета от тях са имали очевидна зараза. След три седмици всички прилепи се възвръщат и белите им дробове не претърпяват обилни вреди.

Освен това учените откриват, че всички инфектирани прилепи интензивно освобождават жизнеспособни частици от вируса в околната среда повече от 10 дни.

Това демонстрира, че на доктрина коронавирусът може интензивно да се популяризира както в популациите на Tadarida brasiliensis, по този начин и измежду хора и животни, с които бразилските прилепи влизат в контакт.

Според Хол и сътрудниците му резултатите от техните опити демонстрират нуждата от непрестанно епидемиологично наблюдаване на американските прилепи, които могат да се трансфорат в един от най-големите и в това време мобилни резервоари на КОВИД-19. Това евентуално ще усложни битката с ковид в бъдеще, заключават изследователит.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР