Биолози от университета на Южна Флорида съвместно с колеги от

...
Биолози от университета на Южна Флорида съвместно с колеги от
Коментари Харесай

Заснеха парашутните скокове на саламандри

Биолози от университета на Южна Флорида взаимно с сътрудници от Калифорнийския университет - Бъркли, изследваха и снимаха на видео " парашутните скокове " на саламандри във въздушен тунел, написа сп. " Кърънт байолъджи ". За задачите на проучването те са наблюдавали държанието на няколко типа саламандри при рухване.
" Известно е, че стотици типове саламандри могат да се катерят по дървета, само че държанието им при скокове във въздуха не е разказано. Нашето проучване сподели, че дървесните саламандри, изключително Aneides vagrans, скачат като парашутисти, с цел да забавят спускането си и да го управляват ", изяснява Крисчън Браун от университета на Южна Флорида.
Изследването е направено в дребен аеродинамичен тунел. Оказало се, че саламандрите поддържат постоянна позиция при обмисляне благодарение на придвижвания на лапите и опашката. В опитите те са съумели да понижат отвесната скорост на рухване с 10 %. Те инстинктивно заемат пози, сходни на тези на хора, които вършат продължителни скокове с парашут.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР