Биолози от института RIKEN са отгледали пълноценна кожна тъкан от

...
Биолози от института RIKEN са отгледали пълноценна кожна тъкан от
Коментари Харесай

Японски учени отгледаха пълноценна кожа от стволови клетки

Биолози от института RIKEN са отгледали пълноценна кожна тъкан от стволови кафези, която са вградили сполучливо в тялото на мишка, излиза наяве от публикация в сп. Science Advances.

„ Досега основаването на изкуствена кожа беше възпрепятствано от това, че сходни мостри от тъкани не съдържат значими съставни елементи – такива като космени фоликули или жлези с вътрешна секреция, без които кожата не е способна да ръководи топлинния режим на тялото и да извършва други функционалности.

Нашата кожа има всички тези черти и даже може да се употребява в лабораторни проби вместо животни “, споделя Такаши Цуджи (Takashi Tsuji) от института RIKEN в Кобе (Япония).

Цуджи и сътрудниците му съумели да реализират сходен триумф с помощта на специфична тактика на „ препрограмиране “ на стволови кафези, в границите на която учените отглеждали не обособени пластове кожа, а по този начин нареченото ембриоидно тяло – самобитно сходство на зародиш, състоящо се от примес от разнообразни видове „ заготовки “ на разнообразни тъкани. Ключ за всички тези трансформации станал генът Wnt10b, който кара стволовите кафези да се трансформират в разнообразни кожни съставни елементи.

След като получили няколко такива „ зародиша “, учените ги вградили в тялото на мишка, където тези органоиди почнали да порастват и да се трансформират в зрели тъкани. Когато тези ембриони пораснали задоволително, учените ги отстранили, изрязали кожата от тях и я присадили на телата на други мишки, чиято кожа била повредена.

Тази интервенция била изцяло сполучлива – кожата се сраснала изцяло и имала всички черти на хубавичко кожа – тя имала задоволително космени луковици, потни жлези и други значими съставни елементи на кожата, които нормално провокират проблеми при нейното развъждане.

Създаването на първата пълноценна изкуствена кожа, както означават учените, ще отвори пътя освен за основаване на първите същински кожни импланти, които могат да спасят живота на хора с множествени изгаряния и тежки болести на кожата, само че и да вземем за пример да се откажат от лабораторни проби на животни, които провокират митинг измежду доста хора.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР