Биолози от държавния университет в Сан Диего са идентифицирали нов

...
Биолози от държавния университет в Сан Диего са идентифицирали нов
Коментари Харесай

Невиждан досега начин, по който бактериите заразяват клетките

Биолози от държавния университет в Сан Диего са разпознали нов метод, по който един тип бактерии нахлуват в голям брой кафези в живия организъм.
Проучването, оповестено в Nature Communications, разказва по какъв начин нов тип бактерии - Bordetella atropi, който откривателите нарекоха Atropos, са виновни за разкъсването на нишките на живота, нахлувайки в гостоприемника - кръгли червеи. Бактериите трансформират формата си в дълга нишка, нараствайки до 100 пъти над нормалния размер на една бактерия за интервал от 30 часа, без развой на разделяне.
Чрез смяна на гените на Bordetella atropi, изследователският екип разкрил, че тази инвазивна нишка разчита на същите гени и молекули, които другите бактерии употребяват, когато са в среда, богата на хранителни субстанции. Тези други бактерии обаче употребяват този метод единствено за основаване на по-големи кафези, до момента в който Bordetella atropi пораства непрестанно.
Други бактерии постоянно се трансформират в влакна (процесът се назовава филаментация), когато попаднат в рискова среда или има заплаха от увреждане на тяхната ДНК. Това им разрешава да продължат да порастват по мярка, само че да забавят деленето на нови бактериални кафези, до момента в който не поправят вредите, породени от напрежението. 
В това ново проучване за първи път се следи филаментацията като метод за разпространяване от клетка на клетка в жив организъм за, друга от реакцията на стрес. Изследователите следили по какъв начин новите типове нахлуват в клетките гостоприемници, откривайки тази плодородна за развиване среда и задействайки филаментация, с цел да заразят бързо повече кафези и да получат спомагателни хранителни субстанции за растежа си.

Въпреки че нито бактерията, нито кръглият червей, които Лаулън изследва, не заразяват хора,
допустимо е механизмът на разпространяване да се употребява и от човешки патогени. Отделно, индуцираният от хранителни субстанции развой на филаментация може да се употребява от други бактерии за формиране на биофилми, които могат да покрият тръбите на катетрите и да доведат до затруднения за пациентите.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР