Биохимикът д-р Петър Петров е подал сигнал до Българския лекарски

...
Биохимикът д-р Петър Петров е подал сигнал до Българския лекарски
Коментари Харесай

Лекарският съюз разследва Мангъров. Възможно е да му отнемат разрешителното

Биохимикът доктор Петър Петров е подал сигнал до Българския лекарски съюз против доцент Мангъров.

Сигналът е поради изявление от 2 ноември, 2021 година пред Радио " Фокус ". То е със заглавие: " Доц. Атанас Мангъров: Ако някой реши да вкара локдаун единствено за неваксинирате, ще си вкара страховит автогол ". 

Сигналът не касае изявлението в целокупност, а съответни изказвания в него. Д-р Петров е приложил три цитата от изявлението, които съгласно него демонстрират по какъв начин доцент Мангъров нарушава три члена от Кодекса за професионална нравственос на лекарите в България, написа Actualno.com.

По сигнала на доктор Петров към този момент има дейности от Комисията по професионална нравственос на БЛС. Тя е изпратила публично писмо до Мангъров още на 28 ноември и го е приканила в 10-дневен период да показа своята позиция. Той носи отговорност по Закона за съсловните организации и може да бъде осъден с неодобрение, санкция в размер на 1 до 5 минимални заплати или изтриване от регистъра на лекарската гилдия в период от 3 месеца до 1 година. 

ПРИМЕР 1

Доц. Мангъров: Хората са изцяло прави да стачкуват, тъй като тези зелени документи от епидемиологична позиция са изцяло безсмислени. Те бяха замислени по времето когато се считаше, че тези ваксини ще съумеят да основат колективен имунитет, само че в следствие се оказа, че това не става, и в действителност сега се вижда, че хората, които са имунизирани, са способни да се заразяват и надлежно да заразяват други хора. Тоест, от тази позиция да се дава опция на хората, които са имунизирани да се движат свободно, да посещават заведения е изцяло безсмислено. Според доктор Петров, от епидемиологична позиция изгодите от цифровите КОВИД документи в Европейски Съюз са към този момент неведнъж потвърдени в страните, които са ги въвели, само че доцент Мангъров прави назад по смисъл изказване, без да даде никакви съответни доказателство. Доц. Мангъров споделя, че хората, които са имунизирани, са способни да се заразяват и надлежно да заразяват други хора. За доктор Петров това е подстрекателство, че имунизациите не понижават риска от заразяване с КОВИД-19. Д-р Петров цитира епидемиологични данни, че имунизация с която и да е от утвърдените в Европейски Съюз четири ваксини против ковид понижава вероятността от заразяване с вируса най-малко с 80% в първите 6 месеца след имунизиране. Съответно, доктор Петров смята за ненаучна оценката на доцент Мангъров, че " да се дава опция на хората, които са имунизирани да се движат свободно, да посещават заведения е изцяло безсмислено ". " В обстановка, в която България има най-нисък % имунизирани поданици в целия Европейски Съюз и най-висока коронавирус смъртност на милион поданици (към 29 ноември, 2021 година надвишената смъртност в България е 748 души на 100 000 души население т.е. най-високата в света съгласно The Economist), това говорене на доктор Мангъров е рисково и директно вреди на публичното здраве, тъй като не артикулира ясните и медицински потвърдени изгоди от имунизирането против КОВИД-19 ", смята доктор Петров. 

ПРИМЕР 2

Атанас Мангъров: Абсолютно. Хората, които са застрашени, би трябвало да си стоят в къщи – тези, които са възрастни, които са заболели. Но безусловно безсмислено е всички останали да се държат затворени и да се лимитират. Също по този начин, децата би трябвало да тръгнат на учебно заведение, тъй като те са тази част от популацията, през които тази зараза би трябвало да премине. Водещ: А вие одобрявате тези въпросни проби, които ще бъдат вид " близалка " за децата? Атанас Мангъров: Не, те са изцяло безсмислени и ненужни.

Според доктор Петров тези думи на Мангъров прави рисково подстрекателство, че децата, ходещи на учебно заведение, би трябвало да се заразят с КОВИД-19 все едно това е нещо неоспоримо належащо от здравна позиция. Нови и нови научни данни демонстрират съществуването на постковид синдром, с огромен набор признаци, които понижават качеството на живот на преболедували КОВИД-19. Децата постоянно карат КОВИД-19 безсимптомно или леко, само че постковид синдромът съществува, припомня доктор Петров. И споделя, че за чувствителността на антигенните проби, утвърдени в Европейски Съюз, е над 98%. С думите си Мангъров може да откаже доста родители да тестват децата си, тъй като съгласно него са " безсмислени ", а това " единствено ще усложни по този начин или другояче комплицираната към този момент епидемиологична конюнктура ", съгласно доктор Петров. 

ПРИМЕР 3 

Атанас Мангъров: Не знам какви ваксини се слагат, само че в случай, че компанията производител е освободена от отговорност, тя може да удължава периодите на валидност на своите ваксини както си желае. Д-р Петров е безапелационен, че увеличение на периода на валидност на имунизацията против COVID-19 на Pfizer/BioNTech " Комирнати " е направено след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) – от 6 на 9 месеца, само че при предпазване от минус 90 до минус 60 градус апо Целзий и разпечатаните опаковки с имунизацията може да се употребяват за 9 месеца единствено в случай че са съхранявани при описаните условия. Д-р Мангъров прави рисковото подстрекателство, че имунизациите не подлежат на хигиеничен надзор и производителите им не носят никаква отговорност за наличието и успеваемостта им, което " изрично не е правилно ", упорства доктор Петров. 

Поради всички изброени образци с съответни думи на доцент Мангъров, доктор Петров желае оптимално тежко наказване за него поради законовите правила в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР