Биограф на фюрера: Хитлер е искал да помогне на Борис

...
Биограф на фюрера: Хитлер е искал да помогне на Борис
Коментари Харесай

Цар Борис ІІІ казал на Хитлер: „Знаеш ли, че ако изпратя българска войска на Източния фронт, то тя ще премине при руснаците заедно с духовата музика“

Биограф на фюрера: Хитлер е желал да помогне на Борис III, умъртвили са го от Москва
Нацисткият водач в никакъв случай не е посещавал концлагер
Легендата, че Хитлер е желал да убие Борис ІІІ и е поръчал да го отровят, не е вярна. Той по-вероятно е погубен по поръчка на Съветския съюз. Това счита биографът на Адолф Хитлер Харалд Занднер, който издаде най-подробната до момента история на живота на фюрера.
20 години историкът върви по следите на Хитлер и прецизно документира всяка негова среща, всеки час за ортодонт, коафьор, речи, визити, договаряния, писма. Досега никой не е правил по-подробна биография на нацисткия фюрер и с четиритомника си Занднер съумява освен да попълни изчезнали места в житейската история на Хитлер, само че и да опровергае някои митове.

Като да вземем за пример тази, че той не е посещавал други градове с изключение на Мюнхен, Берлин и Хамбург. “Това е най-странното, което постоянно ме е учудвало. Всеки град в Германия твърди, че Хитлер в никакъв случай не е стъпвал в него, няма хотел или ресторант, който да пази спомен от наличието му. Разбирам, че е антиреклама, само че това просто не е правилно ”, изясни Занднер при показване на труда си пред публицисти в Берлин. За място на събитието той избра Историческия бункер – едно от дребното места, в които Хитлер в действителност в действителност не е стъпвал.
2500 страници, десетки невиждани до момента фотоси, четири тома на цена от 399 евро
Това е резултатът от 20-годишния труд на Занднер, който носи заглавието “Маршрутът на Хитлер ”.

В книгата са маркирани и всички срещи на фюрера с българския цар Борис III. Занднер е осведомен добре с историята на българското царско семейство. Той самият е от Кобург, израснал е в къща тъкмо против дома, в който остатъка от живота си прекарва Фердинанд, познава Симеон и се е ровил в архивите на семейството за данни от срещите с Хитлер.
“Не имам вяра в легендата за отравянето на Борис III от Хитлер ”, декларира историкът уверено. “Няма подобен газ, който да демонстрира отровното си деяние дни по-късно. Борис ІІІ се среща с Хитлер на 14 и 15 август 1943 година, а царят умира на 28 август, като преди този момент даже е качвал Мусала със фамилията си. Едва след тази разходка той се разболява мистериозно.

Хитлер праща лекари да оказват помощ, той е имал потребност от него и е желал да му помогне. Царят ви е токсичен по поръчка на Съветския съюз, не на Третия райх ”, уверен е Занднер.
Версиите за гибелта на Борис са доста, само че е реалност, че пред съдиите на Нюрнбергския развой някогашният немски канцлер Франц декор Папен, по време на войната немски дипломат в Турция, свидетелства, че царят е токсичен от руснаците. Според дневника на немския аташе в София по това време, полковник Фон Шонебек, двамата немски доктори, които са се грижили за царя – Рудолф Зайц и токсикологът Ханс Епингер – са вярвали, че царят е починал от същата отрова, която доктор Епингер намерил две години по-рано при аутопсията на Йоанис Метаксас – бавнодействаща отрова, която работи след седмици и предизвиква появяването на петна по кожата преди гибелта.

Съюзническата преса стоварва отговорността за гибелта на монарха върху тогавашния националсоциалистически режим в Германия, който желал да вкара България във войната против Съюз на съветските социалистически републики. Слухове за гибелта му настояват, че е токсичен по разпореждане на Хитлер. В отговор немският дипломат в България Адолф Бекерле отбелязва: “Невероятно какъв брой е нагла вражеската агитация, която от месеци насам желае неговата гибел. ” Становището на Адолф Хитлер е, че Борис III е токсичен от италианската принцеса Мафалда Савойска, която е сестра на Йоанна.Според конфиденциален полицейски отчет от 1943 година царят евентуално е токсичен от английските секрети служби. Борис ІІІ е извикан на последната си среща с Хитлер, с цел да се разиска опцията България да замести с войски излязлата от войната Италия. Царят отхвърля. По същото време той трескаво търси опция да извади България от присъединяване си в кръвопролитията, само че умира, преди да се стигне до това.
За да напише книгата си, Занднер се свързва и с московския списък, само че не е търсил удостоверение на тезата си в него

Защо един човек се заема с подробното изложение на всеки час от живота на персона като Хитлер? “За да отхвърля доста исторически грешки. След войната всички в Германия се пробват да заметат под килима значими събития, да се отърват от връзките си с компрометирания режим. В един миг се оказа, че Хитлер не е бил на никое място, не се е познавал с никого, не е разговарял, не е имал родственици, не е учил, не е ходил на ресторант… Всичко това просто изчезва от историята. А както споделя Симон Визентал: “Познанието е отбрана! Трябва да познаваме нещо, с цел да се борим с него. ”

Всъщност за превръщането на Хитлер в тайнствен облик способства и самият фюрер, до момента в който е жив. Той ловко влиза в ролята на началник на нацията, водач на арийците, свръхчовек.
“Той няма фотоси, в които да не е в униформа. Има една-единствена и тя е била укривана – по баварски кожени гащи, преди да пристигна на власт. Има и няколко във фрак, само че даже и вкъщи си Хитлер постоянно е във военна униформа ”, изяснява Занднер.
Фюрерът също по този начин заобикаля да контактува документално. Негов автограф не може да се види под решения за заличаване на хора, даже и военните офанзиви разисква и подрежда устно.
“Мога да кажа за него, че е бил захласнат от разрушенията, само че по стичане на събитията в никакъв случай не е виждал какво е предизвикал на Германия. Бомбите върху немските градове падат постоянно безусловно часове откакто той е напуснал обещано място. Чак най-после, когато се скрива в бункера си в Берлин, при последното си излизане вижда размера на разрушенията и е покъртен.

“Ако сте гледали “Залезът ” с Бруно Ганс – филм за последните часове на фюрера в бункера, то това е той. Този облик е най-близко до същинския Хитлер ”, споделя биографът му. Хитлер в никакъв случай не е посещавал и концлагер, цялата идея за изтреблението на милиони почтени за него си остава доктрина, която подчинените му извършват. Но пък при нападението на Полша демонстрира доколко е захласнат от силата си да унищожава.
“Има фотоси и свидетелства за това. Хитлер не може да откъсне очи от пожарищата, които предизвикват самолетите му в Полша. Наблюдава нападението с бинокъл от несъмнено място и е безусловно като неподвижен от пристрастеността си по тази съсипия ”, счита историкът. Всъщност в биографията му няма записани персонални участия в кръвопролития или борби. Има един-единствен случай през 1919 година, когато е задържан за присъединяване си в махленски пердах в Кобург. Кобург по-късно е и първият националсоциалистически град на Германия, там за първи път на власт идват кафявите.

В персоналния си живот нацисткият водач е напълно елементарен. Избягва лукса. Избягва даже дамите. Има един-единствен скандал с него през 1933 година, когато стартира спекулация с 16-годишната Мария Райтер. Хора от партията обаче пишат гневни анонимни писма за това, че бъдещият фюрер има полови връзки с малолетна. В отговор Хитлер зарязва момичето и в никакъв случай повече не се чува за негова връзка с жена до появяването на Ева Браун. Дори и слуховете за връзка със секретарката му Трауде не са доказани.
“Той има другари, които и години след гибелта му не се отхвърлят от него. Такива са семейството Вагнер. Децата им го назовават чичо Волф. Никога не се отхвърлят от връзката си с него ”, твърди биографът.
Хитлер съумява да печели последователи през целия си живот. Още преди да пристигна на власт, той обикаля близката на Германия чужбина. В Швейцария единствено с едно турне с речи събира 30 000 франка. По-късно за тези дарения не се приказва, като че ли Хитлер е паднал от небето. “С тази биография обаче всички тези връзки излизат нескрито. Това е задачата ми ”, изяснява Занднер.

Инфо: Бгспомен

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР