Био-технологичната компания Насекомо“ надлежно е преминала през всички етапи на

...
Био-технологичната компания Насекомо“ надлежно е преминала през всички етапи на
Коментари Харесай

„Насекомо“: Жителите на Лозен са жертва на слухове и подвеждащи твърдения

Био-технологичната компания „ Насекомо “ съответно е минала през всички стадии на Оценка на риска върху здравето и върху околната среда. Всички те недвусмислено демонстрират, че планът за демо-производствен център на „ Насекомо “ не носи риск за здравето на хората и няма риск за замърсяване на околната среда. „ Твърденията, че има спряна процедура по Оценка на въздействието върху околната среда са подвеждащи, тъй като „ Насекомо “ на процедура е минала тази процедура и тя даже е приключена на стадия, който установи, че планът няма потребност от прекосяване на идващ стадий от процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда “ акцентират от „ Насекомо “ и прибавят: „ Нашата активност е щадяща природата и изцяло безотпадна “ , декларират от " Насекомо ".

Компанията е непрекъснат обект на инспекции от всички вероятни институции, подтикнати от поредност писмени недоволства. Резултатите от всяка една инспекция, обаче, демонстрират липса на съображение за подадените сигнали. Въпреки това, за утешение на популацията, „ Насекомо “ се ангажира с предложение към сдружението и към всички, подготвени на двустранен разговор, да се сътвори общ мониторингов комитет. Компанията декларира готовността си да инсталира уреди за премерване на чистотата на въздуха в селото и на място до демо-центъра , когато центърът стартира работа.

„ В началото приемахме недоволствата като разумно безпокойство на хората от новото и непознатото. Нашата промишленост е в напълно начален стадий. Компаниите като нашата са към момента единици в цяла Европа и по тази причина преглеждахме като естествена реакцията на хората от Елин Пелин и Лозен. Разбирахме, че е належащо време, с цел да преодолеят недоверчивостта към обстоятелството, че Но след месеци, изпълнени със срещи, просветителни начинания и поредици от дни с отворени порти, едни и същи хора, които персонално от нас са осведомени с детайлите на работа ни и спецификата на насекомите, с които работим, не престават да популяризират тенденциозни клюки и да плашат хората с измислици “, споделя Камен Василев, механически шеф в компанията. От „ Насекомо “ се притесняват, че зад отрицателната акция стоят нелоялни претекстове.

Днес съдружие „ Развитие за Лозен “ провежда следващия митинг против бъдещото демо-производство на компанията, планувано да се случва зад индустриалната зона на село Лозен, на към километър от най-близките битови здания. Въпреки това, деятелите на сдружението и кметът на селото настояват, че производството се намира в обитаемото място. Преди дни кметът Георги Младенов разгласи пред национални медии, че „ миризмите се разнасят “ из селото и имало „ изпускане на инсекти “, макар че към момента няма никаква индустриална активност в постройката край Лозен. От „ Насекомо “ дефинират като неприемливи негови изявления мухата Черен боец, с която компанията работи. Тази муха няма общо с позната домашна муха, не се храни и по тази причина не придвижва болести, има къс живот от 4 дни. Няма по какъв начин да „ насели покрайнините и мазетата на хората “, както се твърди.

„ Предприятието, което построяваме в индустриалната зона на село Лозен ще съставлява научно-изследователски център. В него главно ще създаваме технологии за роботизирано развъждане на инсекти, и с демонстрационна цел ще въведем нискообемно произвеждане на протеин от инсекти за фуражната промишленост “ изяснява съоснователят на компанията Ксавие Марсенак и добавя: „ Сградата край село Лозен ще съставлява нашата международна административна централа “.

На конференция в петък био-технологичният старт-ъп показа и резултатите от представително социологическо изследване измежду 600 респондента, извършено при започване на тази година посредством персонални изявленията от организация ТРЕНД. Като максимален риск за развиването на Лозен интервюираните показват заплахата от презастрояване на селото (51%). Качеството на въздуха поради отоплението на твърди горива заема второ място в класацията на рисковете за Лозен (11%), а заплахата от повишение на равнището на безработицата е оценено съвсем със същата тежест (10%). Дейността на фермата за ларви се счита за рискова едвам от 1% от жителите на Лозен.

Според 64% от участниците Лозен в най-голяма степен се нуждае от канализационна система. За да стане по-добро място за живеене, в селото би трябвало да се реорганизира събирането на отпадъците (47%) и да се облагородят пешеходните зони (29 %). Жителите на Лозен мечтаят за по-добър медицински център (24%) и се нуждаят от замяна на старите отоплителни печки (22%) за по-чист въздух.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР