Биляна Узунова е интериорен дизайнер с над 15-годишен опит в

...
Биляна Узунова е интериорен дизайнер с над 15-годишен опит в
Коментари Харесай

Домът на 2018-а според интериорния дизайнер Биляна Узунова

Биляна Узунова е интериорен дизайнер с над 15-годишен опит в сектора.

Завършва магистър инженер-дизайнер oт Технически университет в град Варна.

Поговорихме с нея за обзавеждането, за любовта към специалността, за тененциите, за препоръките, които хората би трябвало да имат поради, когато желаят да дадат нова визия на дома си или офиса.

Ето какво показа тя особено за Edna.bg:

Кога реши, че искаш да бъдеш интериорен дизайнер? И какъв беше пътят ти до постигането на тази специалност?

При мен това предпочитание се оформи някак гладко във времето, като естествено възходящо развиване, откакто приключих образованието си. Завърших Промишлен дизайн (сега съществува като промишлен дизайн) през 2001 година в Технически Университет- гр. Варна.

Още тогава имах увлечение към обзавеждането и декорацията. По това време специалността не беше толкоз известна, само че за мен беше нещо мощно привлекателно като опция за реализация.

След това ми се откриха доста благоприятни условия. Започнах първо като архитект във компания за импорт на италиански мебели, където правехме плановете с мебелите, които идваха от Италия. „ Сглобявахме” ги, съгласно самостоятелните особености на жилищата. След това работих много време като конструктор и дизайнер на корпусни мебели, в индустриални компании.

Точно там видях по какъв начин се случва целият развой през цялото време до края - от концепцията, скицата, през компютъраната визуализация и градивното оформяне, до производството и монтажа. Само, че, с цел да получиш съвършен резултат, не са значими единствено мебелите. Важен е всеки подробност от интериора и всяко решение, което ще вземеш.

А и условията на клиентите нарастваха, както към услугите, по този начин и към методът, по който ще презентираш плана.

Тогава взех решение, че е време още да надграждам наученото и изкарах спомагателни курсове по интериорен дизайн и триизмерна визуализация. Около 2009 година започнах сама, а към днешна дата имам сътрудници, които извършват концепциите. Но ученето в никакъв случай не стопира, излизат нови материали, нови трендове, технологиите се трансформират, по този начин, че считам за наложително човек да не стопира да учи.

 б Биляна Узунова

Опиши себе си с 3 думи –като човек и експерт:

Като човек съм прочувствена, доверчива, обичам животните и пътуванията.

Като професионалист- упорита, самокритична, търпелива.

 б Биляна Узунова

Колко време лишава изработката на един интериорен дизайн на апартамент 70 квадратни метра – от концепцията до реализацията?

Индивидуално е. За плана зависи какъв брой благоприятни условия желаят да видят клиентите, само че да речем, приблизително 2-3 месеца с визуализациите и съпътстващите механически документи. За осъществяването също е релативно - зависи от опциите на клиента, от това на какъв стадий започваме, до какъв стадий желаят да поемем уговорката и така нататък Факторите са доста. Но когато се стартират серизони поправки, би трябвало да се слагат действителни, изпълними периоди, с цел да се получи всичко както би трябвало. Стараем се да не се разгръщаме прекомерно дълго във времето, само че и да не обещаваме нереално къси периоди. Целта е клиентите да останат задоволени и удовлетворени.

 б Биляна Узунова

И в този ред на мисли, какъв брой коства основаването на нов дизайн на дома с мебели и аксесоари от междинен клас?

С риск да стана малко досадна, отново ще кажа - идивидуално е. Ето за какво: Представи си, влизаш в магазин за обзавеждане, междинен клас, казваш на консултантите, че имаш апартамент 70кв/м., и питаш какъв брой ще коства да го обзаведеш. Няма по какъв начин да ти отговорят незабавно, преди да знаят твоите желания, сама ли живееш или сте семейство от 3-4 души, кой какви потребности има, повече или по-малко мебели искаш, какви електроуреди ще ползваш, какви аксесоари предпочиташ и така нататък Ще те разпитат в детайли и чак тогава ще ти създадат оферта. Така е и в тази ситуация, това не е точна просвета. Колкото до цените на дизайна-всеки експерт или дизайнерско студио си ги дефинира независимо, нямаме одобрен стандарт или правилник, към момента, въпреки, че АИДБ (Асоциацията на интериорните дизайнери в България), работят доста в тази посока.

 б Биляна Узунова

Кои са твоите тактики да убедиш клиента в концепциите, които му предлагаш?

Конкретни тактики нямам. Старая се да се приближа оптимално до това, което желае клиента, като екстрахирам есенцията на концепцията му, въпреки от време на време да наподобява неуместна, а след това се старая да намеря баланс сред желанията му и опциите да се получи добър резултат. Обяснявам в детайли по кое време даден негов избор не се вписва или за какво не е подобаващ, предлагам опция. А когато ме оставят аз да реша и да предложа нещо, без съответни условия, тогава към този момент е доста по-лесно.

 б Биляна Узунова

Кои са неразрешените думи в интериорния дизайн? Има ли неща, които по никаква причина не трябва да се извършват, даже и и клиентът да е твърдо уверен, че ги желае?

Всичко, което е неуважително към клиента или сътрудниците е неразрешено. Дори за неуместните хрумвания би трябвало да намираш внимателен метод да го кажеш. Не да се съгласяваш, а деликатно да обясниш и да насочиш в вярната посока. Ключът е почитание. Държа доста на това, както и на правилните взаимоотношения от всички страни.

Има неща, които не трябва да бъдат изпълнявани в никакъв случай, само че когато са ти се доверили, нормално се вслушват и не се стига до нежелани резултати.

 б Биляна Узунова

Какви са настоящите трендове в интериорния дизайн през 2018-а?

Pantone дефинира за цвят на 2018 година - Ultraviolet, което докара до завръщането на лилавото в интериора във всички негови нюанси и във всичко - от мебелите, дамаските, мазилките и боите, до подовите настилки и аксесоарите. Смятам обаче, че това е краткотрайно, защото това е един доста мощен цвят, от който бързо ще се пренаситим. За местата, в които живеем, той би трябвало да участва рационално, по-скоро като акцент, а не като главен цвят. Иначе като цяло има устойчива наклонност да се употребяват светли, пастелни цветове със студени нюанси и естествени материали. Пачуърк плочките са все по този начин настоящи за всички пространства, естествените паркети не излизат от мода, като особеното е, че се завръща подреждането вид шеврон, единствено, че с огромни ламели.
 Когато пиенето на вода се трансформира в същинско наслаждение Edna предлага Когато пиенето на вода се трансформира в същинско наслаждение
Нестандартните форми на паркета, като октагони, шестоъгълници и други, също намират своето място. Индустриалния жанр навлиза от ден на ден в домовете ни, със своите покрития, от вида на порокрет, който прилича бетон и други необработени повърхности. И това в контрастност с изчистени мебели, което дава доста първокласен тип на интериора. Скритото LED осветяване също е с трайни позиции и намира приложение както при осветяването на пространствата, по този начин и при декорацията на стените и таваните, при мебелите и даже в банята. Навлизат още веднъж фототапетите, единствено, че в много друг от познатия ни тип и материя и с дизайнерска разработка.

 б Биляна Узунова

Можем ли елементарно и преференциално да създадем редизайн на дома си, който да е екологично насочен?

Не е толкоз лесна задача, в случай че би трябвало да търсим по-ниска цена. Иначе на пазара има от ден на ден екологични, нетоксични артикули, с грижа за здравето на хората и природата, само че са по-скъпи. Нормално е, тъй като са вложени доста повече запаси да бъдат създадени.

Коя е най-трудната за обзавеждане стая? А най-лесната?

Няма сложна и лесна стая, в случай че имаш свободата да сътвориш нещо без ограничавания. Трудно е, когато би трябвало да се съобразиш с прекалено много наложително присъстващи детайли от остарелият интериор, или има повече от нужното условия за елементи, цветове или материали, които са мъчно съвместими между тях.

 б Биляна Узунова

Кой е най-важният съвет, който даваш на клиентите си?

Да не подхващат никакви поправки или да прекарват съоръжения, преди окончателното довеждане докрай на плана, тъй като това може да докара до промени, които да компроментират изцяло концепцията.

Виж още:
Как да: 10 съвета да подредим масата като в Инстаграм Домът на Шер - доста разкош и другоземен лъх от Индия Експериментирайте в дизайна на дома си! За дома с обич На посетители в прелестния дом на Джесика Алба В страната на безспорните чудеса
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР