BILLA България и Kaufland България излязоха със становище във връзка

...
BILLA България и Kaufland България излязоха със становище във връзка
Коментари Харесай

BILLA и Kaufland обжалват санкции на КЗК заради истерията с олиото през март

BILLA България и Kaufland България излязоха със мнение по отношение на решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за заблуждаваща реклама на олио.

Вчера стана ясно, че Комисия за защита на конкуренцията е наложила имуществена глоба на „ Билла България “ ЕООД е в размер на 0,03% от чистите доходи от продажби на сдружението за 2022 година (равняващи се на 250 089 лева.) - за осъществено нарушаване по член 32, по отношение на член 33 от Закон за защита на конкуренцията (заблуждаваща реклама). Санкция от над 500 хиляди лв. за заблуждаваща реклама на олио отнесе и " Кауфланд ".

Ето и позицията на компанията по BILLA по случая:

BILLA България ще апелира решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което открива нелоялна конкуренция поради обособени случаи на липса или незадоволителни наличия на слънчогледово олио при осъществяване на промоция през м. март 2022 година

BILLA България постоянно се е придържала към своята политика да предлага артикули на действителните им цени в полза на българските консуматори. Именно заради тази причина през март 2022 година ние не увеличихме цената на слънчогледовото олио, а предложихме продукта на цената, контрактувана с производителите няколко седмици преди самата промоция. Доставените количества неведнъж надхвърляха нормалното търсене. Въпреки това, поради необятно тиражираните от медиите опасения, че военният спор в Украйна ще докара до недостиг на храни в България, потребителите се ориентираха към презапасяване със артикули от първа нужда. В резултат, продажбите на олио доближиха рекордни равнища и плануваните за промоцията количества внезапно понижиха. Отделен фактор е невъзможността да бъде обезпечена нова доставка в къс период, защото потенциалът на производителите на олио би трябвало да се ангажира най-малко 1-2 месеца авансово.

КЗК приема неналичието на задоволително наличия за нелоялна комерсиална процедура, като изобщо не регистрира външните и непредсказуеми за BILLA България условия, довели до високия интерес към олиото. Категорично не сме съгласни със заключенията на комисията, имаме всички учредения да апелираме и ще го създадем в законоустановения период.
Становище на Kaufland България по отношение на Решение на Комисия за защита на конкуренцията

Във връзка с оповестеното на уеб страницата на Комисията за защита на конкуренцията Решение № АКТ-661-29.09.2022, бихме желали да подчертаем следното:

Становището на „ Кауфланд България ЕООД енд Ко “ КД във връзка с Решението е, че по отношение на предлагането на слънчогледово олио в магазините на Търговска верига „ Кауфланд “, не са реализирани каквито и да било дейности или бездействия, нарушаващи правата на потребителите или съперниците и същите са били напълно съобразени със закона и положителните търговски практики.

Kaufland България ще употребява законовото си право и ще апелира Решението на Комисията.

Уверяваме потребителите, че ще продължим да работим за всекидневното обезпечаване на артикули от първа нужда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР