Билката действа противовъзпалително и антисептично. Тя е мощно средство за

...
Билката действа противовъзпалително и антисептично. Тя е мощно средство за
Коментари Харесай

Това е една от най-полезните пролетни билки

Билката работи противовъзпалително и антисептично. Тя е мощно средство за усмиряване на болежка от всевъзможен генезис – зъбобол, ревматизъм, главоболие. Съдейства за нормализиране на налягането.

Ако българското село имаше собствен герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец, празник без китка от няколко листенца, овързани с червен конец. Здравецът е получил от народа ни най-скъпото име за най-ценения подарък – здравето. Той има лечителска мощ, в която генерации наред са вярвали абсолютно. А учените през днешния ден удостоверяват.

Обикновеният, див здравец е най-разпространеният тип на семейство Geraniaceae (Здравецови), в който съжителстват над 400 типа. Той и кръвният здравец имат най-вече от лековитите съставки на фамилията. Цъфти през май-юни в нежни розови цветчета, а ароматът му не може да се сбърка. 

Полезни свойства на здравеца

Здравецът е богат на  танини, феноли, етерично масло, катехини, витамин С . Билката може да се употребява вътрешно и външно

Външна приложимост на здравеца

Стрито листо на здравец, сложено върху рана, оказва помощ за съсирването на кръвта и прекъсване на кръвотечението

Има леко антисептично влияние и е положително средство за прекъсване на зараза, в случай че наоколо нямате друго.

С разтворена запарка от здравец, суха билка, може да се прави седяща вана за профилактика на редица гинекологични болести.

Вътрешна приложимост на здравеца

Здравецът работи успокоително на нервната система и по това си наподобява напълно с валерианата. Чаша чай преди сън подсигурява умерено заспиване. При нервна превъзбуда – още веднъж чаят ще помогне.

Регулира кръвното налягане. Това е действието, с което е най-известен. Понижава високото налягане по щадящ метод и способства за усмиряване на сърдечния темп

Протиовъзпалително на стомашния тракт – изключително при язви и гастрити. Има мек резултат върху лигавицата и контролира производството на стомашни киселини.


Как да употребяваме здравеца?  

Препоръчваме да ползвате всички билки след консултация с фитотерапевт и да ги приготвяте съгласно техните инструкции или съгласно опаковката.

Външно  – измити и стрити листа, непосредствено върху рана за прекъсване на кървенето. За високо кръвно може да сдъвчем непосредствено листа от здравец – по едно на кръговиден час

Вътрешно  – на здравеца се употребяват листата, коренището (като не го вадим цялото) и цветовете. Суши се като елементарна билка и се прави на чай или на леден извлек – две супени лъжици сухи корени се накисват с 400 мл вода за 8 часа. Извлекът се пие на кафена чашка, 30 мин преди хранене.  Още:  суха маса 1 с.л. се запарва с 250 мл вряла вода. Пие се като чай.

Ароматерапия с гераниево масло

Маслото от здравец, т.нар гераниево масло се добива от различен тип от фамилията - Pelargonium odorantissimum. Маслото е близко по състав до по-скъпото розово масло и постоянно се влага като негово допълнение и да смъкна малко от цената му. 

Ароматерапията с герниево масло е енергитизираща и тонизираща.  Връща салдото при умствена отмалялост и прочувствени разтърсвания. Връща положителното въодушевление. Няколко капки герниево масло, разтворено във вода във ваната вечер, на инхалация във вряща вода ще разсъни естествената сила на тялото и душата. Съчетава се добре на аромалампа с  розово масло, бергамот и сандал , като е най-добре сами да намерите точната композиция, която ще ви подейства добре.

Важно:  Здравецът може да повлияе на хормоналните равнища, по тази причина не се предлага при бременност.

Как да отглеждаме здравец вкъщи?

Здравецът е елементарен за развъждане, само че има някои условия, които избира:

Сянка, вместо слънце – на яркото слънце листата прегарят още при започване на лятото

По-скоро засушаване, в сравнение с преполиване – коренището на здравеца е богато и ще издържи. И въпреки всичко – най-малко един път седмично е минимумът, който ще изтърпи.

Не е придирчив на почви – както на богата градинска, по този начин и на по-изтощена и песъчлива, само че тогава торенето е добре пристигнало, в случай че желаеме избухлив здравец.

Здравецът обича уединение – в случай че планирате компания за него в градината, спрете в точния момент, той е с толкоз мощно коренище, че задушава всяко друго растение. Отделете му ъгъл и един път, в случай че се хване добре - единствено ограничавайте развиването му. 

Издържливостта е още едно от качествата, поради които здравецът е толкоз обичано растение. Затова, в случай че нямате градина, и едно ковчеже със здравец би трябвало да краси дома ви. Това е дребна част от връзката с дедите ни за празник и за делник.

 

hera.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР