Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Джеф Безос са най-богатите хора

...
Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Джеф Безос са най-богатите хора
Коментари Харесай

Business Insider: Това са десетимата тъмнокожи в света, които не си знаят парите, сред тях са 3 жени

Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Джеф Безос са най-богатите хора в света, само че те не са единствените милиардери. На планетата има 2043 души в света с три запетайки в сумата на чистото им благосъстояние, демонстрира описът на милиардерите на Forbes. 23-ата най-богати хора в света имат общо един трилион $. През 2017 година десетима от милиардерите, или под 1%, са чернокожи по отношение на 12 предходната година. Трима от тях са дами, като всички, като се изключи Изабел Душ Сантуш, са избрани от Forbes като милиардери, които сами са натрупали благосъстоянието си.

За съставянето на класацията Forbes употребява цени на акции и валутни курсове, с цел да пресметна чистото благосъстояние на най-заможните хора в света и по-късно ги класира съгласно имуществото им.

Тазгодишната ранглиста е формирана въз основа на данни от 17 февруари 2017 година, само че Forbes също по този начин всекидневно разгласява нареждане на милиардерите в света.

Business Insider ни среща с десетимата най-богати тъмнокожи хора в света.

10. Мохамед Ибрахим (1.14 милиарда долара)

71-годишният Мохамед Ибрахим, който самичък е натрупал положението си, е роден в Судан, а в този момент живее във Англия, където е 11-ят най-богат жител.

Ибрахим става милиардер, откакто продава телекомуникационната си компания Celtel International през 2005 година, отбелязва Forbes. Сега той посвещава по-голямата част от времето си на старания за възстановяване на живота на африканските жители посредством фондацията Мо Ибрахим.

9. Майкъл Джордан (1.31 милиарда долара)

Един от най-успешните спортисти на всички времена Майкъл Джордън (54 г.) е натрупал положение от 90 млн. $ като баскетболист, оповестява Forbes. След отдръпването си от NBA той печели огромна част от благосъстоянието си с помощта на контракта си с Nike и други корпоративни партньорства.

Джордън, който също по този начин има дял в баскетболния тим Шарлът Хорнетс, натрупа повече пари за една година, в сравнение с по време на цялата си професионална баскетболна кариера.

8. Фолоруншо Алакиджа (1.61 милиарда долара)

Фолоруншо Алакиджа, вицепрезидент на нигерийската петролна компания Famfa Oil, навлиза в бизнеса като основателка на елитна нигерийска фешън марка, написа Forbes. 66-годишната милиардерка, която сама е натрупала благосъстоянието си, живее в нигерийската столица Лагос и има четири деца.

Синът й Фоларин Алакиджа наскоро се ожени за иранския модел Назанин Джафариан Гаисарифар на разточителна гала за милиони долари, която се състоя в Англия.

7. Патрис Монтсепе (1.81 милиарда долара)

Южноафриканецът Патрис Монтсепе (55 г.), създател на минната компания African Rainbow Minerals, е първият тъмнокож милиардер в Африка. Той е татко на три деца и е също по този начин първият африканец, който се включи в самодейността Giving Pledge на Бил Гейтс, с която дава обещание да подари най-малко половината от благосъстоянието си за щедрост.

Мотсепе и брачната половинка му Прешъс сътвориха фондация “Мотсепе “ през 1999 година, която оказва помощ за основаването на нови работни места, поддържа образованието и усъвършенства живота на децата, безработните и хората с физически дефекти.

6. Робърт Смит (2.5 милиарда долара)

Когато Робърт Смит (54 г.) напуща Goldman Sachs през 2000 година и основава лична частна компания - Vista Equity Partners, сътрудниците му го считат за вманиачен. Но от този момент триумфът и благосъстоянието му порастват стремглаво, като му обезпечават място в класацията на милиардерите на Forbes за първи път през 2016 година

Година по-рано Смит се дами за Хоуп Дворажик, някогашна плеймейтка и майка на дребния му наследник. Церемонията се състоя в скъпа вила в Италия. Смит, който живее в Остин, щата Тексас, също се причисли към Giving Pledge по-рано тази година.

5. Опра Уинфри (3 милиарда долара)

Опра Уинфри (63 г.) е единствената афро-американка, която влиза в класацията на милиардерите на Forbes. Тя преодолява мъчно детство и става фамозна и обичана медийна звезда. Уинфри обилно раздава благосъстоянието си, само че все пак поддържа забележителен метод на живот.

По-рано тази година тя произнесе тирада в края на образователната година в Smith College, като сподели на завършващите възпитаници, че тайната на триумфа е да служиш на другите.

4. Изабел Душ Сантуш (3.1 милиарда долара)

Най-богатата от трите дами в класацията и най-младата чернокожа милиардерка в света е 44-годишната Изабел Душ Сантуш. Тя е щерка на Жозе Едуарду душ Сантуш, който е президент на Ангола от 1979 година Богатството й идва от голям брой вложения, доста от които са спорни и свързани с татко й, отбелязва Forbes. Душ Сантуш обаче твърди, че вложенията й са частни и самостоятелни.

3. Майк Аденуга (6.1 милиарда долара)

Нигериецът Майк Аденуга (64 г.) е президент на телекомуникационната компания Globacom, която има 36 милиона клиенти и е мажоритарен притежател на основаната в Лагос петролна компания Conoil, написа Bloomberg.

Докато учи магистратура по бизнес администрация в университета Пейс в Ню Йорк, той кара такси, с цел да заплаща сметките си. Днес Аденуга има седем деца и е вторият най-богат човек в Нигерия, сочи справката на Forbes.

2. Мохамед Ал Амуди (8.4 милиарда долара)

Мохамед Хюсеин Ал Амуди (71 г.) се реалокира от Етиопия в Саудитска Арабия, когато е на 19 години и стартира да натрупа положението си от държавни контракти в недвижимите парцели и строителството, отбелязва Bloomberg.

Сега той е татко на осем деца и има бизнес в доста промишлености, в това число в петролната, минната, земеделието в Саудитска Арабия, Етиопия и Швеция.

1. Алико Данготе (12.2 милиарда долара)

Най-богатият мъж в Африка е нигериецът Алико Данготе (60 г.), който е общоприет шеф и президент на Dangote Group от 35 години. Голяма част от положението му идва от над 90% дял в Dangote Cement - най-големия производител на цимент в Африка, която е показана на Нигерийската фондова борса.

Той също по този начин е деен човеколюбец и президент на фондация „ Данготе “, съсредоточена в образованието, земеделието и начинания, свързани със опазването на здравето.

Източник: profit.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР