Бил Гейтс се чувства наполовина оптимист по отношение на борбата

...
Бил Гейтс се чувства наполовина оптимист по отношение на борбата
Коментари Харесай

Филантроп или милиардер: Каква е ролята на Бил Гейтс в COP28

Бил Гейтс се усеща " на половина оптимист " във връзка с битката с климатичните промени и напъните за попречване на най-лошото, което може да сполети човечеството.

Съоснователят на Microsoft разяснява тематиката по време на тазгодишната конференция на Организация на обединените нации за климата в Дубай, заяви CNBC.

Гейтс съобщи, че съгласно него има доста окуражаващи решения за климата, само че тези планове изискват нужната поддръжка от политиците и бизнес водачите.

" Сега би трябвало да се фокусираме върху това, което наподобява обещаващо и да го развием, да изградим пилотни съоръжения, да потвърдим, че те работят ", изясни Гейтс.

" А това изисква държавни политики, изисква огромните корпорации да се включат. Така че, всички тези разнообразни общности, които би трябвало да се обединят, са показани тук. ", добави милиардерът.

COP28 е най-голямата и най-важна годишна конференция на Организация на обединените нации за климата. Двуседмичната среща на върха стартира в четвъртък, като се чака на нея да участват над 160 международни водачи и към 70 000 делегати.

Форумът се смята за основна опция за ускорение на дейностите за справяне с климатичната рецесия в миг, когато световните температури доближават рекордни стойности, а рисковите метеорологични феномени засягат хората по целия свят, отбелязва CNBC.

" Знаете ли, мисля си по какъв начин тук са се събрали 70 000 души и ми се коства – уау, толкоз ли ни трябват? Но в действителност доста от срещите тук ще се трансфорат в мястото, където тези компании ще получат поддръжка и опит от по-големите, помощта на държавното управление и тези бизнесмени ще се съберат дружно. И по този начин, улеснението на скоростта на нововъведенията и скоростта на разширението на мащаба, това е огромната ми вяра за COP28. ", счита Бил Гейтс.

Запитан за рецензиите към конференции като COP28, за които някои считат, че са единствено приказки без дейности, Гейтс отбрани този формат като средство за подкрепяне на напредъка по света. " Сътрудничеството сред тези браншове се е подобрило доста ", разяснява той.

" В доста области не съумяваме да реализираме задачите си и идваме да си кажем: " Знаете ли по какъв начин да наваксаме? Можем ли да се оправим по-добре? Кои страни се оправят най-добре? Има ли модели от тях? ", изясни предприемачът.

" Това е извънредно значим въпрос. Определено чашата е на половина цялостна. Не се движим толкоз бързо, колкото ни се желае, само че въпреки всичко, в случай че погледнем към нововъведенията, концепциите обгръщат всички области на излъчванията. И има вяра, че доста от тези чисти подходи с течение на времето няма да костват в допълнение ", добави Гейтс.

Милиардерът човеколюбец съобщи, че разноските за слънчева електрическа енергия и акумулатори за електрически автомобили са намалели.

" И по този начин, същата тази магия на изобретяването и увеличението на мащаба, в случай че я използван по-широко... Имам вяра, че макар тези забавяния и невероятната трудност, посланието, което излиза от тези срещи, ще помогне за постигането на прогрес ", уверен е Гейтс.

През годините енергийният преход се трансформира в бизнес за милиарди и движеща мощ на международната стопанска система, а не просто в честен императив, написа в материал по тематиката и Politico. За Бил Гейтс – един от най-богатите хора в света, това са двата водещи претекста да участва на COP28, отбелязва изданието.

От една страна, той ще е там в качеството на човеколюбец, който приканва държавните управления да работят още по-бързо в интерес на най-бедните хора в света, които ще бъдат най-силно наранени от рисковите климатични условия, сушата и наводненията, провокирани от изменението на климата.

От друга страна, Гейтс е вложител в Breakthrough Energy Ventures – самодейността, която придобива дялове в компании и технологии, за които милиардерът и неговите съветници считат, че могат да допринесат доста за битката с изменението на климата и да донесат облага, добавя Politico.

По-рано в персоналния си блог, Бил Гейтс разгласява главните аргументи, заради които ще участва на COP28 и посланията, които ще насочи на интернационалния конгрес. Във всичките си речи, полемики и срещи ще споделям едни и същи послания, отбелязва той и добавя: Ще участвам поради:

1. Бумът на нововъведенията, свързани с климата, който стартира по време на COP в Париж през 2015 година и през днешния ден има повече аргументи за оптимизъм, в сравнение с множеството хора осъзнават.

2. Климатът, който към момента е огромно предизвикателство и защото светът разполага с лимитирани запаси за битка с измененията, би трябвало да се съсредоточим върху напъните, които ще спасят и подобрят живота на най-вече хора.

3. Финансирането на повече нововъведения, които понижават въглеродните излъчвания, като в същото време вършат чистата сила налична за всички, оказват помощ на хората (особено в бедните страни) да оцелеят и да се развиват в един затоплящ се свят и не престават международния прогрес в битката с заболяванията и бедността.

Финансирах 2 милиарда $ за технологии за чиста сила и възнамерявам да финансирам още толкоз през идващите няколко години. (Всички облаги от тези вложения ще върна на обществото с благотворителност). Вълнувам се, че ще мога да вземам участие в COP, да споделя оптимизма си за бъдещето и да приказвам за това по какъв начин можем да избегнем климатична злополука и да подобрим живота на хората през днешния ден и на идващите генерации, добавя Гейтс.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР