Бил Гейтс дава много висока оценка на изкуствения интелект. Според

...
Бил Гейтс дава много висока оценка на изкуствения интелект. Според
Коментари Харесай

Бил Гейтс заяви, че ChatGPT постепенно ще замени учителите

Бил Гейтс дава доста висока оценка на изкуствения разсъдък. Според него генеративният изкуствен интелект от вида на ChatGPT скоро ще може да образова хора… и да го прави толкоз добре, колкото „ всеки човек “.

Бил Гейтс продължава да акцентира изгодите от изкуствения разсъдък. Наричайки AI най-голямата гражданска война след появяването на персоналния компютър, известният съосновател на Microsoft стартира да приказва за изгодите от езиковите модели в образованието.

По време на събитието ASU+GSV, проведено от няколко университета в Сан Диего, милиардерът допусна, че чатботовете с изкуствен интелект, като ChatGPT, ще могат да оказват помощ на децата да се научат да четат и пишат през идващите 18 месеца. Според Гейтс един чатбот като ChatGPT би могъл да извършва ролята на преподавател, което би било по-рентабилно решение за мнозина родители с ниски приходи:

„ Достъпът до ментор или частен преподавател е прекомерно безценен за множеството възпитаници – изключително когато той може да се приспособява и запомня всичко, което сте създали, и преглежда цялата ви работа “.

В най-близко бъдеще ИИ ще стане „ толкоз добър преподавател, колкото и всеки човек„. Според Бил Гейтс не е надалеч времето, когато ИИ ще може да „ води разговор, посредством който да оказва помощ на учениците да схванат своите недостатъци„. На първо време ИИ ще оказва помощ на учениците главно да подобрят уменията си за писане и четене.

В удостоверение на изказванията на Гейтс редица създатели към този момент употребяват ChatGPT или различен модел, с цел да подкрепят своята работа. В уеб страницата на Amazon има доста книги, написани в съавторство с ChatGPT.

Виртуалният преподавател, ръководен от изкуствен интелект

Бил Гейтс акцентира няколко обещаващи начинания в тази тенденция, като да вземем за пример плана Khanmigo. Разработен от Академия Хан, той показва виртуален преподавател, основан на GPT-4, най-новата актуализация на модела GPT на OpenAI, който може да улесни образованието по математика, естествени и филантропични науки за възпитаници от всички възрасти. Той може да се употребява и като преподавател по писане.

„ Академия Хан афишира, че ще употребява GPT-4, с цел да ръководи Khanmigo – помощник с изкуствен интелект, който действа по едно и също време като виртуален преподавател за учениците и като асистент в класната стая за учителите “, изяснява организацията с нестопанска цел в своя уеб страница.

През миналите няколко седмици изкуственият разсъдък учуди света, демонстрирайки своите благоприятни условия. ChatGPT съумя да издържи изпит за здравна дееспособност и изпит по право по-добре от някои академични ученици. В този подтекст филантропът остава уверен, че изкуственият разсъдък може да помогне за решаването на някои от главните проблеми на човечеството, като да вземем за пример международния апетит.

Ето за какво Бил Гейтс изрично се опълчва на концепцията за мораториум върху изкуствения разсъдък. Няколко огромни фигури в региона на технологиите, в това число Илън Мъск, се застъпват за заледяване проучванията на изкуствения разсъдък. Изправен против натиска, Сам Алтман, основен изпълнителен шеф и съосновател на OpenAI, се съгласи краткотрайно да сложи на пауза създаването на GPT-5, бъдеща версия на езиковия модел.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР