Бил Гейтс дарява 150 милиона долара за нови ваксини и

...
Бил Гейтс дарява 150 милиона долара за нови ваксини и
Коментари Харесай

Бил Гейтс дарява пари за ваксини и предупреждава


Бил Гейтс подарява 150 милиона $ за нови ваксини и за битката против рискови вируси, в това число и против Ковид-19. Той предизвестява, че светът може да се окаже в плен на доста по-страшна пандемия от сегашната.

По 150 милиона $ подариха за създаването на ваксини фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и английската фондация Welcome Trust. Парите, които са дарени на самодейността за ваксини CEPI, ще бъдат вложени в създаването на нови генерации сигурни и ефикасни препарати против Ковид-19, най-много против бъдещите разновидности на вируса. „ Никой от нас не има вяра, че Омикрон ще се окаже финален вид и че Ковид-19 ще бъде последната пандемия “, съобщи на конференция английският академик Джереми Фарар, шеф на Welcome Trust.

Възможна е и надалеч по-страшна пандемия



Бил Гейтс, който е измежду създателите на CEPI, даже предизвестява, че светът може да се окаже в лапите и на надалеч по-страшна пандемия от сегашната. Той напомня, че коронавирусът в действителност е доста инфектиран, само че смъртността е по-ниска, в сравнение с при дребна и едра шарка. „ Нашата работа през последните 20 години ни научи, че навременните вложения в изследователска и развойна активност могат да спасят човешки животи и да предотвратят допустимо най-лошите сюжети “, споделя милиардерът-филантроп.

Сегашното подаяние от 150 милиона $ има за цел точно да ни помогне „ да се подготвим за идната пандемия, а вероятно даже и да я предотвратим “, споделя Гейтс. Той счита, че в никакъв случай до момента не е съществувала толкоз остра нужда от нови, животоспасяващи препарати. По подобен метод се изрече и шефът на Welcome Trust: „ Нашето последно подаяние в размер на 150 милиона щатски $ е самопризнание за големия капацитет на CEPI да опазва човешкия живот от новопоявили заразни заболявания “, споделя Фарар.

Неговата организация беше измежду създателите на CEPI преди пет години. Тогава Welcome Trust дружно с сътрудници от Норвегия, Индия, с фондацията на Бил Гейтс и Световния стопански конгрес реагираха на опустошителната зараза от ебола в Западна Африка в интервала 2014-2016 година. Германия също подкрепя CEPI, измежду чиито членове сега се подреждат редица държавни управления, фондации, научни институти и фармацевтични компании.

CEPI финансира апропо създаването на имунизациите на AstraZeneca и Moderna, а в огромна степен и Novavax, която Световната здравна организация (СЗО) класифицира като „ ваксина за незабавни случаи “. Субсидиране от CEPI получават и немски компании като Curevac. Само дето въпросната компания в последна сметка не можа да реализира предстоящите резултати.

Ваксини и против други рискови вируси

Днес CEPI влага пари и в създаването на ваксини против други болести. Например против вирусите Нипа и Ласа, които СЗО подрежда измежду осемте най-опасни причинители на заболявания. „ Поради своя епидемиологичен капацитет, те слагат под допустимо най-сериозен риск публичното здраве “, гласи оценката на тази организация към Организация на обединените нации. CEPI управлява и световната самодейност Covax, която се бори за обективен достъп до имунизациите против Ковид-19, изключително в по-бедни и разрастващи се страни.

Но дарените 300 милиона $, за които стана дума първоначално, не стигат за нищо. Поради това Мелинда Гейтс прикани политическите водачи по целия свят да оказват помощ на CEPI да доближи плановата си цел от 3,5 милиарда $. На 8 март Англия ще бъде хазаин на донорската конференция на CEPI в Лондон. В това благотворително събитие ще вземат участие както държавни управления, по този начин и други донори и филантропи, които желаят да оказват помощ на CEPI да събере нужните милиарди. Защото благодарение на тези пари ще се понижи заплахата от епидемии и пандемии, ще се предотврати гибелта на милиони хора и ще се избегнат стопански вреди в размер на трилиони $.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР