Бижута, които са принадлежали на фамилията на българския цар Фердинанд,

...
Бижута, които са принадлежали на фамилията на българския цар Фердинанд,
Коментари Харесай

Продават на търг бижута на Фердинанд I, изнесени тайно от дъщеря му от България

Бижута, които са принадлежали на семейството на българския цар Фердинанд , ще бъдат продадени на търг в Женева. Наддаването се провежда от аукционната къща “Сотбис ”.

То се популяризира като една от най-значимите продажби през последните години на полезности, принадлежали на благородници, споделя " ". Аукционът е озаглавен “Виена 1900: Имперска и кралска сбирка ” и включва над 200 бижута и скъпоценни камъни, свързани с династията на Хабсбургите. Очакванията са от разпродажбата да бъдат събрани сред $3 и 7 млн .

“Дейли Мейл ” разкрива, че някои от бижутата са били избавени от плячкосване от Червената войска с помощта на изобретателността и смелостта на българската княгиня Евдокия.

С наближаването на войските на Съюз на съветските социалистически републики към България тя осъзнава, че краят на монархията е близо. Решава да избави част от луксозните фамилни бижута. Зашива ги в плат и ги поставя в желязна кутия, която заравя в градината на къщата си в софийския квартал “Изгрев ”.

По това време татко ѝ към този момент е абдикирал и се намира в Германия. Брат ѝ цар Борис III, който поема от него короната, е умрял ненадейно от инфаркт и на престола се възкачил невръстният му наследник цар Симеон II , само че страната се ръководи от Регентски съвет. Членовете на монархическото семейство са подложени на репресии от новата комунистическа власт.

През 1946 година им позволяват да изоставен България. Евдокия е известена, че няма право да носи нищо със себе си с изключение на облеклата на гърба си. Снаха ѝ кралица Йоанна обаче получава позволение да вземе малко движимости за двете си деца – Мария Луиза и Симеон. Княгинята употребява това. Докато защитата ѝ спи, тя изравя платнената торба с бижута от градината и я пъхва в оскъдния багаж, с който двете дами и двете деца поемат в заточение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР