Бихте ли искали да се снимате във филми?“ Това са

...
Бихте ли искали да се снимате във филми?“ Това са
Коментари Харесай

Да убиеш, за да спасиш майка си: кошмарът на една холивудска легенда и нейната дъщеря

„ Бихте ли желали да се снимате във филми? “ Това са думите, които едно 15-годишно момиче чува от чужд в кафене покрай своето учебно заведение в Холивуд.

От днешна позиция историята за нейното разкриване за киното наподобява страховита. Непознатият е Били Уилкерсън, предприемач, притежател на нощен клуб и създател на The Hollywood Reporter.

Уилкерсън оставя на момичето визитката си, а по-късно майката му се обажда. Няколко месеца по-късно девойката взе участие в първия си филм „ Те няма да не помнят “ (1937).

Героинята ѝ е секси жертва на ликвидиране с стеснен полувер. Така едно 16-годишно момиче се трансформира в секс знак за една нощ.

Лана Търнър е една от първите огромни кино звезда, а персоналният ѝ живот е толкоз плевел и живописен , колкото и сюжетите на нейните най-скандални филми. Филмовите критици постоянно ѝ се присмиват, а жълтата преса е просто захласната от нея. 

Подобно на своята съвременничка Мерилин Монро, Лана се трансформира в артикул на жестоката холивудска студийна система , в която никой не се интересува доста от нейното благоденствие.

И тя би трябвало да промени името си от Джулия и да боядиса косата си руса.

Докато най-известната русокоска в света обаче умира от свръхдоза единствено на 36 години, Лана оцелява след трагични обрати в професионалния и персоналния си живот, поддържайки своята 50-годишна кариера.

Джулия Джийн Търнър е родена в Уолъс, Айдахо, на 8 февруари 1921 година
                             

Когато е дете, татко ѝ бил погубен от бандити, откакто печели забележителна сума от хазарт. Тя израства непретенциозно, а когато става звезда и печели пари, харчи огромна част от тях за... обувки.

„ Веднъж ги преброих всичките и притежавах 698 чифта “, спомня си тя.
 Обречената обич на Кларк Гейбъл и Карол Ломбард  Обречената обич на Кларк Гейбъл и Карол Ломбард  Обречената обич на Кларк Гейбъл и Карол Ломбард  Обречената обич на Кларк Гейбъл и Карол Ломбард
Заедно с обувките, Търнър като че ли колекционира и съпрузи. Омъжвала се е седем пъти. Пристрастена към сантименталната драма, тя има връзки с известни мъже като Тайрън Пауър (нейната същинска любов), Арти Шоу, Хауърд Хюз, Франк Синатра, Кларк Гейбъл.

 Лана Търнър Getty

„ Очаквах да имам един брачен партньор и седем бебета. Вместо това имах седмина съпрузи и едно оживяло бебе “, написа тя в автобиографията си.

Почти всички от мъжете ѝ се отнасят с нея по отблъскващ метод, като в пресата непрекъснато се написа за принуждение и изневери.

Ако съпрузите ѝ се държат зле с Лана, същото вършат и критиците. Критиките, отправени към нея, постоянно са сексистки, унизителни и свързани най-вече с въшния ѝ тип. Критиците като че ли гледат на функциите ѝ през призмата на персоналния ѝ живот и не ѝ простят нито една неточност.
                             

На фона на всичкия звезден искра, изпепеляващи афери и бурни купони, дъщерята на Лана, Черил Крейн, се ражда на 25 юли 1943 година

Баща ѝ Стивън Крейн е магнетичен артист, чийто брак с Търнър към този момент се разпада. По-късно актрисата признава, че е била отсъстваща майка, като даже не е къпала персонално бебето си, до момента в който не навършило годинка.

„ И двамата ми родители бяха суетни, надарени, егоистични и диви “, написа по-късно сама Черил. „ Бях пленена от тях, само че живеех на разстояние, тяхната принцеса в кула. “
                             

Тъй като родителите ѝ се развеждат когато е още бебе, Черил би трябвало постоянно да живее с новите мъже на майка си.  Това хипотетично води до проблематични обстановки и принуждение в детството ѝ.

Черил твърди, че филмовата звезда Фернандо Ламас плувал гол пред нея, когато били сами, и че бавачка я докосвала несвоевременно и я хапала по ухото.

Предполага се още, че Черил става жертва на полово принуждение от страна на звездата от „ Тарзан “ Лекс Баркър, четвъртият брачен партньор на Лана Търнър.

 Лана Търнър Getty

Според Крейн Баркър за първи път я е малтретирал полово в фамилната сауна, когато е била единствено на 10.

В ужасяващи и ярки детайлности тя твърди, че Баркър я е изнасилвал неведнъж през целия си брак с майка ѝ. Насърчена от другари от учебно заведение, Черил най-сетне признава на майка си. Лана незабавно се прибира, опира револвер в главата на спящия Баркър и го гони от живота си.

С това обаче изблиците на принуждение в дома на майката и дъщерята не завършват.  

 Лана Търнър Getty

Лана Търнър работи дълги години за филмовото студио Метро Голдуин Майер. По това време изискванията в сектора са ужасяващи – младите дами са третирани като предмети, експлоатирани и принуждавани да работят с стоманени контракти, а половото малтретиране е нещо всекидневно. Все отново студиото държи на своите огромни звезди и Лана има шанса да е една от тях. 
 11 мощни дами, които отгледаха най-талантливите мъже в Холивуд  11 мощни дами, които отгледаха най-талантливите мъже в Холивуд  11 мощни дами, които отгледаха най-талантливите мъже в Холивуд  11 мощни дами, които отгледаха най-талантливите мъже в Холивуд
В средата на 50-те години Метро Голдуин Майер приключва контракта на Търнър. Златната епоха на студиата е свършила, а малкия екран отмъква публиката от кината.

 „ Животът ми беше поредност от изключителни обстановки “, споделя Търнър, само че признава, че в никакъв случай не е била изумена от нито една от тях.
                             

През 1959 година излиза и един от най-успешните филми на Лана, „ Подобие на живот “ (1959). Тя стартира да го снима през лятото на 1958 година, на 37 години, единствено няколко месеца след най-големия скандал в така и така скандалната си кариера.

На Разпети петък, 4 април 1958 година, 14-годишната Черил намушква до гибел любовника на Търнър, Джони Стомпанато – малък мафиот и някогашен телохранител на гангстерския необут Мики Коен.

Убийството е осъществено в спалнята на дома на Лана Търнър в Бевърли Хилс.

Според показанията актрисата се пробвала за следващ път да приключи връзките с любовника си, при което той се вбесил и се нахвърлил върху нея, заплашвайки да я обезобрази и да нарани и щерка ѝ.
                             

Черил известно време слуша злокобния скандал, след което взима нож, влиза в спалнята на майка си и убива мъжа.

Черил прави закононарушението, с цел да отбрани майка си от принуждение, а гибелта на Стомпанато е избрана като целесъобразно ликвидиране. 

Убийството е необятно отразено във вестниците по целия свят. Търнър и щерка ѝ стават скандално известни, обект на неприятни смешки, гнусни клюки и злонамерени спекулации.

И до момента в който случаят става причина кариерата на Лана да процърфти и филмите ѝ да печелят доста, самата Черил стартира да таи голям яд към майка си и света.

 Лана Търнър Getty

През идващите няколко години момичето бяга неведнъж от вкъщи си, прави опити за самоубийство и попада в поправителни домове.

За благополучие макар сложното си юношество, Черил съумява да заживее естествен живот и стартира да работи при татко си.

„ Откривах една дълбока истина: когато приемете себе си, хората ви одобряват “, признава по-късно тя.

За жал връзките сред майката и дъщерята остават напрегнати през годините.
                             

Лана Търнър признава в книгата си, че е почнала да разчита прекалено много на алкохола, до момента в който Черил иронично твърди, че контузията от аферата Стомпанато е сложила майка ѝ за непрекъснато „ в режим на високомерна кино звезда “.

В последна сметка до 1980 година Лана Търнър съумява да се откаже от алкохола и хапчетата, открива религията и заживява като нов човек. Това ѝ оказва помощ да възвърне и връзката с щерка си, която също я преоткрива.

По това време Черил има връзка със своята бъдеща брачна половинка Джоселин Лерой, която Лана приема като втора щерка.
                             

Лана Търнър е пушач през по-голямата част от живота си. И в случай че при започване на 60-те години стопира да пие, с цел да резервира здравето си, тя не съумява да се откаже от цигарите. През пролетта на 1992 година тя е диагностицирана с рак на гърлото. Умира през 1995 година Част от наследството ѝ получава нейната щерка, а другата е оставена на нейната има вяра прислужница, която е била до актрисата 45 години.

През ноември 2014 година Черил Крейн (на фотографията долу) се омъжва за Джос Лерой, откакто са дружно от повече от четири десетилетия. Днес Черил е на 80 години и към момента живее в Лос Анджелис.

 Лана Търнър Getty

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР