Бих се чувствал по-сигурен да спра на най-близкото място до

...
Бих се чувствал по-сигурен да спра на най-близкото място до
Коментари Харесай

Трябва ли шизофрениците да паркират безплатно в синьо-зелената зона на Бургас

Бих се чувствал по-сигурен да спра на най-близкото място до входа си или супермаркета и да не ходя, с цел да не се ускори възприятието ми за паника, жалва се жител до Общинския съвет на Бургас

Трябва ли шизофрениците и хората, които са с диагностицирани психиатрични проблеми да паркират гратис в синьо-зелената зона на? Този въпрос ще се разисква на непрекъснатите комисии към Общинския съвет след парламентарната почивка.

Поводът е писмо на жител, който е с приета неработоспособност с решение на ТЕЛК на 80 % поради шизофрения, който упорства за нова смяна в разпоредбите за инвалидните паркоместа.

След приемането на напълно нова разпоредба през 2020 година , уреждаща издаването на стикери за лица с трайни увреждания, той е останал без скъпоценния стикер, който му дава опция да паркира на специфичните места.

Припомняме, че допреди две години имаше издадени над 7 хил.стикера за инвалиди при 5 хил.места в зоната . Очевидно ставаше въпрос за груба корист с права. Заради това, по самодейност на общинския консултант Евелина Михалева, се одобри напълно нова разпоредба. Преференции имат единствено лица, които са с приет % на неработоспособност – над 90. Тези, които са със 100-процентова неработоспособност с ТЕЛК решение, получават самостоятелно паркомясто с номер, допустимо най-близо до дома им.

Според подателя на тази тъжба до Общински съвет Бургас, обаче новите правила дискриминирали огромен кръг от хора, тъй като в града имало значително шизофреници и хора с тежко психиатрично положение.

Тази разпоредба попречва мен и моите другари с това заболяване да се възпалваме от преференцията. Ние имаме право на безвъзмезден жп превоз, карта за градския превоз, само че за какво не ни дават стикери за паркиране. Бих се чувствал по-сигурен да паркирам на най-близкото място до входа на жилището си или кооперацията, вместо да се постанова да извървя дистанцията от паркомястото, находящо се някъде посред паркинга и по този метод да се ускори моята паника и възприятие за неустановеност от това, че би трябвало да измина тези метри “, написа в жалбата си до Общински съвет бургазлията. За него излиза наяве, че е на 39 години със шизофрения, депресивно разстройство и недостиг на вниманието, имал ТЕЛК от 2015 година.

Гражданинът излага в жалбата си образци от други български градове, където съгласно изказванията му хора като него получавали инвалидните стикери. Малко евентуално е обаче да се стигне до смяна в наредбата, тъй като така и така паркоместата за инвалиди в града са ъгъл. Те са главно за лица с тежки физически увреждания, за които в действителност е тестване да преминат по-големи дистанции, с цел да стигнат до домовете си.
 Филтърът по издаването на стикери към този момент е извънредно строг
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР