Бих предупредил потребителите да бъдат крайно резервирани към покупки от

...
Бих предупредил потребителите да бъдат крайно резервирани към покупки от
Коментари Харесай

КЗП: Рискове дебнат потребителите, които купуват от физически лица в социалните мрежи

Бих предизвестил потребителите да бъдат извънредно резервирани към покупки от тези " инициативни хора ", които в днешната реалност употребяват по-често обществените мрежи, с цел да правят някакъв вид активност, сходна на комерсиалната. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР.

Широка палитра опасности дебнат потребителите, които се изкушават от сходен жанр покупко-продажби. От това да си купят на стоки-менте, до неприятната обстановка да пострадат от заблудите на неточни лица, след което никой да не е в положение да им окаже помощ. " Можем да бъдем безпределно разочаровани, че – въпреки и на доста ниска цена, е пристигнало нещо, което въобще не става за приложимост. Или да получим не нова стока, а нещо, което е употребявано: индивидът си е служил с него, по-късно е решил, че към този момент не му е потребно и го предлага за продажба, само че неведнъж може да го показва като изцяло ново на някаква доста преференциална цена ", изясни казуса ръководителят на КЗП.

" За страдание, отвън обсега на Закона за отбрана на потребителите са тези връзки, които са по-скоро гражданскоправни и се развиват все по-интензивно през платформите и обществените мрежи ", посочи Маргаритов. " Бих предложил на потребителите да се въздържат от сходни покупки, в случай че по някакъв метод няма и странична, съпътстваща връзка и е ясно, че това са близки хора, които си имат доверие и при които мъчно биха могли да зародят някакви връзки от вида на комерсиалния спор ", добави той и акцентира, че в случай че това се случи, на практика няма метод да се помогне на консуматор, който е направил сходна договорка.

В класическата онлайн търговия предлагащите артикули и услуги са задължени да съблюдават избрани правила и когато не го вършат, биват наказвани от контролните органи. В доста случаи Комисията за отбрана на потребителите се е произнасяла и е не разрешава друг вид нелоялни практики, за които причинителите им са били глобени.

" Търговец беше заблуждавал потребителите с това, че материята на облеклата, които той продава, има тъкмо избран състав. Впоследствие нашите инспекции откриха, че съставът е напълно различен ", даде образец Маргаритов. " Този проблем е сериозен, защото това би могло да крие в някаква степен опасности и за здравето на хората ", разяснява той. В сходни случаи Комисията дефинира най-тежките наказания. Те могат да доближат до 30 000 лева при в началото нарушаване и до 50 000 лева, ако същият търговец си е разрешил въпросната нелоялна процедура в границите на една година. Освен това, засегнатите от нелоялната процедура консуматори, имат право да претендират обезщетение за претърпени вреди, в случай че такива са настъпили вследствие на нейното използване. от страна на неточния търговец.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР