Бих изгонил руския посланик от България. Или най-малкото трябва да

...
Бих изгонил руския посланик от България. Или най-малкото трябва да
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Бих изгонил руския посланик от България

" Бих изгонил съветския дипломат от България. Или най-малкото би трябвало да бъде привикан във външно министерство и да му бъде обърнато внимание " - това разяснява пред NOVA някогашният шеф на Националната разследваща работа военачалник Димо Гяуров по отношение на настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България.

" Приемам думите за изтеглянето на частите на НАТО от България и Румъния като провокация, тъй като няма такива бази. И това е директна провокация освен към двете страни, а към членките на НАТО. На такава безочливост не сме били очевидци от дълго време. Ако пък приказваме за евакуиране от НАТО, това към този момент е директна интервенция във вътрешните работи на суверенни страни ", безапелационен е Гяуров.

Според някогашния началник на разузнаването, " никой няма очакване България да се включи в бъдещи военни дейности ". Ако се стигне до такива, съгласно него, биха воювали единствено съветската и украинската армии. И макар че съгласно него не би имало военни изражения във връзка с нашата сигурност при спор в Черно море, то " натрупването напрежение на 300-400 км от нашата граница не е желателно ".

Попитан за задачите на Русия, Гяуров отговори, че може би са няколко. " Вероятно съветският президент ще сведе разбирането си за триумф до някоя от тях, на правилото " желаеме всичко, а каквото получим ".

Що се касае до доставките на газ, той не изключва хипотезата Русия " да врътне крана на тръбата през Украйна " в опит да принуди Европа и Съединени американски щати да отворят " Северен поток 2 ". " Цяла Европа е според от Русия и от съветските доставки на газ. За никого не е загадка, че актуалната газова рецесия изцяло целенасочена от Русия ", напомни генералът.

Той счита и, че в този спор " Западът не желае нищо ". " Той изпрати много лимитирани като бройка елементи на територията на прибалтийските страни в Полша след 2016 година, когато Русия направи нашествието в Украйна. Тоест, това беше отговор. В същото време насреща имаме пълномащабни учения в последните две години, а сега имаме струпване на необикновено количество бойна техника, в това число се подвозва от Далечния Изток ", разяснява Димо Гауров.

Според него сме изправени пред голям брой варианти и би трябвало да се прегледат. " Не е изключено да има по-мащабно или по-ограничено военно деяние от страна на Русия. Фактът, че президентът Байдън като, че ли изтърва имитация за едни по-ограничени военни дейности, приказва, че може би има очакване за нещо сходно. Не за пълномащабно придвижване до линията на Днепър, завземане на огромна част от Украйна, в това число столицата, каквито догатки бяха изказани. Например завземане на територии южно от двата анклава в региона на Азовско и на Черно мор - обезпечаване на вода ", споделя още някогашният началник на разузнаването.

Определението " непълномащабни дейности " обаче съгласно него е освен нереално, само че и неуместно, " тъй като украинската войска не е армията от преди десетина години ". Терените са особени, гъстонаселени места, има условия за партизански дейности, към каквито Украйна наложително ще пристъпи, в случай че стартира да губи позиции. Путин би трябвало да е много налуден, с цел да си разреши такива дейности. Той ще затъне в тази война ", счита още Гяуров.

Що се касае до реакциите на България по отношение на силите на НАТО, " няма потребност ние да споделяме на Алисанса да заповяда на наша територия, ние сме член. Няма потребност да каним никого. Подписали сме контракт, който планува, че при нужда, без наша покана, каквито сили се плануват от страна на управлението на НАТО, могат да бъдат предислоцирани. Такъв е казусът с нидерландските Air Policing и други нищо изключително няма. Такива изтребители през последните десетина години неведнъж пристигаха за учения от всевъзможни националности ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР