Бих го попитал ако се окаже че изборът на Гешев

...
Бих го попитал ако се окаже че изборът на Гешев
Коментари Харесай

Съдия Дечев: Кой ще поеме отговорност, ако изборът на Гешев се окаже грешка?

" Бих го попитал в случай че се окаже че изборът на Гешев е неточност по какъв начин 20-те члена на Висш съдебен съвет биха поели отговорност? " Този въпрос зададе Емил Дечев от Съюза на съдиите към ръководителя на Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, като посочи, че не счита, че изборът на Гешев е неточност и се надява да не е.
Самият Магдалинчев изясни в изявление за bTV, че " погрешен избор " не е вярната дума, само че в случай че Гешев не оправдае упованията като основен прокурор към този момент няма написани правила, само че се надява да бъдат основани такива и да има опция за освобождение от служба. 
Магдалинчев посочи, че няма период, в който президентът Румен Радев би трябвало да подпише указа за назначението на Иван Гешев.
" Ако върне процедурата се стартира от етапа на прегласуването, не се издига различен претендент и в случай че събере 17 или повече гласа президентът към този момент е длъжен да подпише указа ", изясни Магдалинчев. 
Помолен да разяснява публичното напрежение, което съпътства избора на Гешев Магдалинчев съобщи, че всеки има право на сдружаване при спазването на условията на закона и добави, че това е нещо, което не се е случвало.
На въпрос какви са качествата които има Гешев, Магдалинчев отговори, че това е желанието му и категоричността да постанова правда и да се бори с проведената престъпност.
" Обществото смята, че има недостиг на правдивост, откровено се надявам, че той ще отстои това което показва ", добави още Боян Магдалинчев.
Самият Емил Дечев по-рано добави:
" В последните 30 година се оформя една коалиция за най-важните решения. Обикновено в нея влизат членовете на Висш съдебен съвет, определени от Народното събрание, 5 индивида от прокурорската квота. Този съвет се назовава правосъден, само че посланичество имат единствено прокурорите. Кандидатът се беше опитал да се показа оптимално добре. "
Според юрист Людмил Рангелов: " Президентът няма да спре избора на нов основен прокурор. Той бе определен с огромно болшинство. Изборът беше съвършен от официална позиция. Изборът е легален и справедлив. Определено има и политически обвързаности. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР