Биг бендът на БНР протестира пред бившия Партиен дом с

...
Биг бендът на БНР протестира пред бившия Партиен дом с
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: Протестите на музикантите в БНР са безпочвени

Биг бендът на БНР стачкува пред някогашния Партиен дом с претенции за почтено възнаграждение

© Юлия Лазарова Премиерът Бойко Борисов: Правителството обезпечава дотация съгласно бюджета, управлението на БНР дава отговор за разпределението ѝ Още по тематиката
Протести на музикантите от БНР

Парламентарната комисия по просвета и медии на следващия ден насрочи изключително съвещание и ще се срещне с протестиращите оркестри на публичното радио
25 апр 2018
Съвет за електронни медии одобри доклада на Българска национална телевизия, само че върна този на БНР

По закон двете медии се регистрират пред регулатора на всеки шест месеца
13 юли 2017
Ще засилим интернет наличието на БНР

Обясни генералният шеф на БНР Александър Велев в изявление за " Капитал "
3 юни 2016 От началото на седмицата музикантите от съставите на Българското национално радио - симфоничния оркестър, смесения хор, биг бенда и оркестъра за национална музика, започнаха протестна акция. Единственият резултат до момента е, че в четвъртък бяха поканени на диалог в парламентарната комисия по просвета и медии, на която се очакваше в наличието и на представители на Министерството на културата да се организира спор всъщност и да се чуят причините - би трябвало ли БНР да поддържа оркестри, в какъв обсег и при какви условия.

Бойко Борисов: Правилно разпределение и пазарен принцип

Преди обаче да стартира срещата в Народното събрание, мнение по тематиката изрази министър председателят Бойко Борисов, който по обед се появи на полемиката " България в еврозоната. Икономическата логичност против митовете ". Попитан от публицист на БНР какво е отношението му по тематиката и има ли опция бюджетът на радиото да се усили, тъй че музикалните сформира да получат по-добро възнаграждение, министър председателят показва неотстъпчивост, каквато не демонстрира във връзка с други митинги за по-високо възнаграждение.

Борисов дефинира митингите на съставите на БНР като " безпочвени " и акцентира, че е значимо да се работи добре с бюджетите на държавните институции. Същата оценка той даде и на митингите на Българска академия на науките, макар че те съумяха да извоюват точно с митинги нарастване на бюджета си в навечерието на европредседателството.

" Българското национално радио, с цялото ми почитание, неговият ръководител би трябвало да изясни на хората там, че ние единствено изпълняваме един ангажимент да дадем дотацията, която страната би трябвало да даде, и оттова нататък управлението и методът, по който то разпределя парите, са си напълно негови. И аз не знаех, че нашето радио има четири оркестъра. Може да станат пет, може и шест. Мислех, че напълно друга е неговата функционалност, само че се разбра, че имаме и четири оркестъра. Сега Менда Стоянова ще върви да се среща с тях. Не знам, като свиреха под моите прозорци, какво се чака да направя аз. С цялото ми почитание към тях, несъмнено са прелестни музиканти, но радиото има четири оркестъра или пет. Гвардейците имат, Министерство на вътрешните работи имат. В края на краищата има и пазарен принцип ", разяснява Борисов.

По традиция думите на премиера постоянно са определящи за изхода от дадена обстановка. Съвсем явно е, че бюджетът на БНР няма да претърпи корекции и управлението на публичното радио единствено ще би трябвало да реши по какъв начин да ръководи и възнаграждава музикалните сформира.

Депутатите: Музикантите да излязат от БНР и да влязат под шапката на Министерството на културата

Срещата в Народното събрание сред депутати и музиканти въпреки всичко не се оказа напълно безполезна, доколкото там е била стартирана и обсъждана концепцията съставите на БНР да излязат от структурата на публичната медия и техен принципал да стане Министерството на културата. Предложението е на ръководителя на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, която взе участие в съвещанието на комисията по културата и медиите по казуса със заплатите на музикантите. Решено е контактни групи да обсъдят предлагането за промяна.

Генералният шеф на БНР Александър Велев съобщи, че поддържа музикантите, само че без увеличение на бюджета няма по какъв начин да бъдат поправени възнагражденията на съставите в БНР. Държавната дотация на радиото за 2018 година е 42,3 млн. лева, няма от кое място да се вземе, сподели той.

Директорът на радиото акцентира, че има огромно текучество в Симфоничния оркестър на БНР и медията рискува да загуби музикантите в него.

Години наред радиото развива съставите, тъй като е уверено, че те пазят задачата й на публичната медия. За да продължат да го вършат дружно, оттук насетне мениджмънтът на БНР би трябвало да развие работещи пазарни практики и да обезпечи спомагателни доходи на музикантите, както и да насърчи работата на музикално-продуцентската къща вътре в медията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР