Биг Бен - часовникът на кулата Елизабет, част от комплекса

...
Биг Бен - часовникът на кулата Елизабет, част от комплекса
Коментари Харесай

"Биг Бен" ще отбележи Нова година в пълния си блясък след най-голямата реставрация

Биг Бен " - часовникът на кулата " Елизабет ", част от комплекса на английския парламент и знак на Лондон, ще бъде показан още веднъж в цялостния му искра за Нова година. Това ще е и краят на най-мащабната реституция от основаването му през 1859 година

В среднощ на 31 декември камбаните му ще отбележат новата 2022 година за хиляди лондончани по улиците и милиони, които ще гледат събитието по малкия екран или в интернет. Голямата камбана, както е първичното име на " Биг Бен ", ще възпроизведе 12 удара, задвижвана от електрически мотор. Оригиналният механизъм ще бъде обвързван още веднъж напролет, когато ще стартира и присъщото отброяване на всеки четвърт час.

Същото важи и за стрелките - на Нова година те ще бъдат движени от електромотор, а през пролетта се връща остарелият механизъм, задвижван от гравитацията.

" Елизабет ", както се назовава от 2012 година часовниковата кула, бе покрита със скеле три години и половина, до момента в който стотици служащи и експерти ремонтираха и подменяха зидария и железни елементи, както и поставиха ново позлатяване на букви и други детайли. Стойността на плана е съвсем 80 млн. паунда (над 100 млн. евро).


© Reuters

Екипът на ръководителя на реставрацията Ник Стърдж от компанията Sir Robert McAlpine стартира да демонтира скелето в понеделник, 22 ноември. Пълното унищожаване на структурата ще отнеме няколко месеца. За Нова година сигурно ще се виждат четирите циферблата и по-голяма част от фасадата.

" Когато демонтирахме покривните плочи от ковано желязо, установихме, че провалите са по-големи, в сравнение с бяхме открили. Имаше и структурни недостатъци, напуквания. С отстраняването на боята, с която евентуално са желали да защитят детайлите от замърсяване, откривахме още и още вреди. Затова планът се проточи малко повече от плануваното. Но при естеството на работата и уменията, нужни за възстановяване на такава изключителна постройка, няма потребност да се прибързва ", изяснява Стърдж.



С ръчно направено стъкло са сменени всички панели от транспарантните циферблати. Черните до неотдавна стрелки, числа и други елементи са боядисани в блестящо синьо. Стърдж изяснява, че едни от първите акварели на кулата са посочили, че точно това е бил първичният цвят. Анализатори на цветове са показали, че става дума за " пруско синьо ".

Също в истинските цветове на Чарлз Бари са боядисани флоралните емблеми на четирите съставни елементи на Обединеното кралство - магарешки трън (Шотландия), трилистник (Ирландия), праз (Уелс) и роза (Англия)

Алекс Джефри, един от часовникарите на Уестминстър, споделя, че часовникът е бил откаран в Къмбрия в Северна Англия, където е бил раздрънкан и реставриран. По думите му механизмът е формиран от повече от хиляда елементи и всяка от тях е ремонтирана и боядисана в първичните цветове.


© Reuters

" Това е много материал - целият часовник, в това число стрелките и тежестите, е над 11.5 тона. Можете да си визиите - една стрелка тежи към 305 кг, а тази за минутите е дълга 4.3 метра ", споделя Джефри.

Когато е съединен през 50-те години на XIX век, това е бил най-големият и най-точен часовник с четири циферблата. Днес е знак на английската столица и на парламентарната народна власт на страната. Както и е една от най-сниманите здания в света.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР