Бидейки обикновен овчар, Спиридон се оженил, но овдовял и приел

...
Бидейки обикновен овчар, Спиридон се оженил, но овдовял и приел
Коментари Харесай

Свети Спиридон закриля занаятчиите и гони болести frognews.bg

Бидейки елементарен пастир, Спиридон се оженил, само че овдовял и приел монашеството. По-късно поради неговата обич към Христос и към хората станал свещеник в кипърския град Тримитунт. Участвал е в първия космополитен събор в Никея. Според житието му, изхранвал бедняци и сиромаси и приемал доста странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил доста положителни каузи за християнската религия, да схванат хората нейната добрина и човещина, да повярват в силата на Христовата религия, която оказва помощ и закриля. Точно колкото добър и хуманен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в неволя, тъкмо толкоз смайващи били и чудесата, с които се популяризирал. Разказват, че на фамозния Никейски събор, в разгара на люти диспути, Спиридон, с цел да убеди съперниците си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

В средата на VII в. мощите на Свети Спиридон, които се намирали в Тримитунт са извадени и пренесени в Константинопол. През 1453 година при завладяването на Константинопол от османците мощите са пренесени на остров Корфу, където се намират и до през днешния ден. Тялото на Св. Спиридон се е съхранило съвсем без забележими промени. Удивителен факт е, че то има непрекъсната телесна температура от 36,6 градуса.

Два пъти през годината се сменят облеклата, с които са облечени мощите му. Тялото му постоянно се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са мощно захабени. Мнозина имат вяра, че и в този момент светецът обикаля по света и оказва помощ на нуждаещите се. По тази причина те насочат молебствия към Свети Спиридон за здраве, пари и решение на проблеми в бизнеса.

В България свети Спиридон се тачи като покровител на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други Разпространено е и вярването, че той защищава от обриви и рани.

Светецът е скъп консултант при проблеми в региона на бизнеса и финансите, оказва помощ да си намерите работа, да спечелите пари, за решение на правни проблеми, както и за всичко, обвързвано с парични въпроси, недвижими парцели и доста други неща. Икона на Свети Спиридон оказва помощ при проблеми в региона на бизнеса и финансите.

На Свети Спиридон имен ден честват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Спирдон, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко и Дари.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР