Библията е пълна с информация за Исус Христос – там

...
Библията е пълна с информация за Исус Христос – там
Коментари Харесай

Колко висок е бил Исус

Библията е цялостна с информация за Исус Христос – там се разказва родното му място, изяснява се задачата му на Земята и се рисува интензивна картина на неговото разпятие.

По този въпрос Библията не дава доста детайлности. Учените обаче, които са изучавали въпроса, считат, че е напълно допустимо да се отгатне височината на Исус Христос.

Изучавайки това, което Библията не споделя за Исус, и изследвайки физическите характерности на хората, живели по негово време, учените в действителност получават много добра визия какъв брой висок е бил.

 Luca signorelli, comunione con gli apostoli, cortona

Святата книга предлага едвам няколко нищожни детайлности за това по какъв начин е изглеждал Исус Христос, само че не споделя нищо за това какъв брой е бил висок. За някои учени това е основен факт и значи съгласно тях, че е бил със междинен растеж.

В Матей 26:47-56, да вземем за пример, Юда Искариот би трябвало да уточни Исус на римските бойци в Гетсимания. Това допуска, че той е приличал на своите възпитаници.

По същия метод Евангелието от Лука предлага виц за „ невисок “ бирник на име Закхей, който желае да види Исус.

написа в Лука 19:2-3.

Ако Исус бе доста, доста висок човек, Закхей щеше да може да го види над главите на другите.

В допълнение, Библията постоянно категорично показва по кое време избрани хора са високи (или ниски, като Закхей). Фигури като Саул и Голиат, да вземем за пример, са разказани във връзка с техния растеж.

Та какъв брой висок е бил Исус? Вероятно със междинен растеж за времето си. И с цел да схванат точната му дължина, някои учени търсят хора, живели в Близкия изток през I век.

Проучване от 2001 година стига до сходно умозаключение. Медицинският художник Ричард Нийв и екип от израелски и английски правосъдни антрополози и компютърни програмисти изследват череп от I век, с цел да схванат по-добре характерностите на античните хора.

Въз основа на този череп те предполagat, че Исус Христос – в случай че е със междинен растеж – евентуално е висок към 155 см. и е тежал 50 кг.

„ Прилагането на археологическата и анатомичната просвета, а не на художествена интерпретация, прави това най-точният модел на Исус, създаван в миналото “, изяснява Жан Клод Брагард, който употребява облика на Нийв на Христос в своя документален филм на Би Би Си „ Син Божий “.

През годините учените са употребявали способи като тези на Тейлър и Нийв, с цел да получат по-добра визия за това по какъв начин наподобява Исус, от височината му до цвета на очите му.

 Christ Taking Leave of the Apostles

Днес имаме много добра визия за това по какъв начин евентуално е изглеждал Исус Христос. Живеейки в Близкия изток през I век, той евентуално е бил сред 155 и 165 сантиметра. Вероятно е имал тъмна коса, маслинена кожа и кафяви очи. Тейлър твърди, че той също е имал къса коса и е носил семпла туника.

Но в никакъв случай няма да знаем сигурно. Тъй като християните имат вяра, че Исус Христос възкръсва след неговото разпятие, те също по този начин имат вяра, че няма скелет – и затова няма метод да се извърши изчерпателен разбор на височината на Исус или другите му характерности.

Като такива, догатките за височината и външния му тип са тъкмо това – догатки. Въпреки всичко, въз основа на наличните доказателства, учените могат да създадат образовано съмнение.

Като се има поради, че Библията не прави директни изказвания по въпроса – наричайки го нито висок, нито невисок – заслужено е да се допусна, че той е бил толкоз висок, колкото другите мъже. И защото мъжете от времето на Исус са били сред 155 и 165 високи, той евентуално също е бил толкоз.

Исус Христос може да е бил невероятен в доста отношения… Но когато става дума за растеж, той евентуално е бил напълно елементарен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР