БГНЕС Здравният министър разреши плановите операции от утре, което предизвиква въпрос

...
БГНЕС
Здравният министър разреши плановите операции от утре, което предизвиква въпрос
Коментари Харесай

Проф. Балтов каза кога ще започне масовата ваксинация в България

 БГНЕС Здравният министър позволи плановите интервенции от на следващия ден, което провокира въпрос дали леглата, които са избрани за лекуване на инфектирани с ковид, ще бъдат понижени. Каква е обстановката в " Пирогов ", болничното заведение, която бе на първа линия в битката с панедмията?

" Да, леглата ще бъдат понижени. Знаете, че в " Пирогов " беше заделена 50% от легловата за коронавирус заболели. Сега част от тях ще бъдат освободени, само че оставаме напрегнат - в случай че болните се усилят, ще ги върнем ", каза проф. Асен Балтов, изпълнителен шеф на " Пирогов " в предаването " Директно " по.

Той посочи, че към този момент леглата ще бъдат понижени със 150 - от 400 на 250, а тези за тежки случаи - от 48 на 36.

" В " Пирогов " се лекуват към 150 инфектирани с ковид, 18 от тях са интубирани и в тежко положение. Добрата вест е, че и през днешния ден изписахме 17 души. Радваща е наклонността, че излекуваните са в пъти повече от инфектираните ", добави проф. Балтов.

Плановите интервенции не са осъществявани от два месеца и съгласно Балтов ще бъдат нужни най-малко три месеца, с цел да бъдат наваксани. Но особено за " Пирогов " той не вижда заплаха за пациентите поради обстоятелството, че те са били отлагани.

" При нас 85% от случаите са незабавен банкет, плановите операци са към 20%. Всяка болница има лист за чакащи, при нас са записани за месец напред. При самото постъпване ще се прави бърз антигенен тест, които ще се заплащат от касата. Ако е инфектиран, ще постъпи след прекосяване на инфекцията ", обясни шефът на болничното заведение.

Загубиха ли лечебните заведения от пандемията?

Смятам, че много огромна част от лечебните заведения, с преведените средства от страната, са в по-добро положение, в сравнение с биха били без епидемията. Специално за " Пирогов " не мога да се оплача, имахме положително финансиране от Касата. През цялото време ние бяхме на първа линия против пандемията. Част от личния състав получи по-високи заплати, сподели проф. Балтов.

Той добави, че в болничното заведение над 750 негови сътрудници са преболедували вируса, а 500 са имунизирани. С понижаване на натиска и завръщането на медиците на работа в болничното заведение към този момент няма нужда от доброволци.

Кой да прави преценката коя ваксина да се употребява при всеобщото имунизиране, което следва?

" В момента трупаме опит освен у нас, само че и в целия свят. В Англия, Русия и Китай се поставят векторни ваксини, ще стане ясно и при тях какви ще бъдат страничните реакции. Отложете вземането на решение за след два месеца, тогава ще имаме по-голяма информация. Казвам за след два месеца, а не след година ", посочи той.

По думите му двете ваксини, които са утвърдени сега в Европейския съюз, работят против така наречен нов британски вариант.

У нас следва втората фаза на имунизирането, която ще обхване старческите домове, учители и преподаватели във ВУЗ-ове. Според проф. Балтов всеобщото имунизиране у нас може да стартира в края на март и началото на април.

" Ако махнем броя на децата до 18 година, които не подлежат на имунизация, преболедувалите, които могат да изчакат - в средата на годината може с имунизираните да достигнем по-голяма численост от тези, които би трябвало да бъдат имунизирани ".

Той предложи да не се вършат прибързани заключения от намалелите случи на ковид и за разхлабване на ограничения може да се приказва на по-късен стадий.

" Нека да мине идната седмица, тъй като тогава ще стане явен резултата от стартирането на децата на учебно заведение. Искам да тръгнем в добра посока, да не дърпаме Дявола за опашката ", прикани професорът.

Според него повишаването на случаите през ноември, които доведоха до тежки дни за здравната ни система, се дължат на няколко фактора.

" Учениците потеглиха на учебно заведение на 15 септември, самите ние се успокоихме през лятото, виждахме се с околните си, имаше митинги, които също изиграха роля... И в последна сметка го отнесе здравната система ", сподели проф. Балтов.

По думите му методът да намерим салдото и да се съхраним и душевен в пандемията е спазването на ограниченията. Ваксинацията също ще помогне за битката против ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР