БГНЕС За защита на природната среда от юли тази година в

...
БГНЕС
За защита на природната среда от юли тази година в
Коментари Харесай

ЕС забранява използването на пластмаса

 БГНЕС За отбрана на естествената среда от юли тази година в Европейски Съюз ще бъде неразрешена пластмасата за еднократна приложимост, доста пластмаси към този момент няма да имат право да се създават, написа " БГНЕС ". 

Около 80% от отпадъците във водата се състоят от пластмаса, огромна част от която е за еднократна приложимост. Тъй като рибите и другите морски животни постоянно се смятат за храни отпадъците и ги ядат, микропластмасите доближават и до човешката храна.

Какво съответно ще бъде неразрешено?

Чиниите за еднократна приложимост и пластмасовите принадлежности за хранене, пластмасови държачи за балони, пластмасови клечки за почистване на уши и сламките за пиянство от юли към този момент не могат да се създават в Европейски Съюз. Това се отнася и за чаши от стиропор и пластмасови произведения като полиетилен, полистирол и полиетилен терефталат, които се разлагат на дребни частици, само че не са биоразградими.

Новият закон не не разрешава всички пластмасови материали. Пластмасовите торбички за закупуване на избрани материали, както и опаковки за хранителни артикули, могат да продължат да се продават. Пластмасовите кутии за семейството, както и други твърди пластмасови произведения, остават позволени.

Ето какви са другите възможности:

Съществуват устойчиви други възможности на пластмасовите принадлежности за еднократна приложимост, да вземем за пример дърво или неестествен царевичен материал и смола. Още по-екологично е просто да вземете приборите от кухнята на пикника. Особено практични са комбинациите от лъжица, нож и вилица, които са подобаващи за носене при всички случаи.

Бамбук, хартия или трици като паница

Когато елементарните чинии са сложни за носене на пикник – както при твърдите пластмасови или железни контейнери за преработване, те най-малко не се разрушават елементарно. Компостируеми купички като тези от трици могат даже да се ядат. Или хартиени чаши за еднократна приложимост, захарна тръстика, те не са изцяло екологични, само че са по-добри за околната среда от пластмасите за еднократна приложимост.

Решение за клечките за уши

Пластмасовата част в пръчките за разчистване на уши може също да бъде сменена с хартия или бамбук. Още по-добри са тези, направени от бамбук или други материали. Те са дълготрайни и оказват помощ за понижаване на отпадъците и икономисват запаси.

Ядящи се сламки за пиянство

Еднократните пластмасови сламки за пиянство могат да бъдат сменени с бамбукови или хартиени. Още по-екологичен вид са тези, направени от метал или стъкло. Но сламки за пиянство, които могат и да се употребяват, като тези от пресовани ябълкови кори или жито, стават все по-популярни. Може би е най-добре е да се пие непосредствено от чашата.

Контейнери с депозит вместо опаковка за еднократна приложимост

Опаковките за еднократна приложимост и чашите и съдовете от стиропор също ще бъдат неразрешени в бъдеще. Междувременно доста заведения за хранене вкарват системи за депозит за контейнерите, в които е опакована храната: когато се върнат, арестуваните парични средства се резервират и контейнерите могат да се употребяват наново. Или носят ястия от у дома и взимат храна от ресторант в тях.

Пластмасата за еднократна приложимост е единствено началото

Европейски Съюз възнамерява да спести още повече от пластмаса през идващите години, до 2029 година 90% от всички пластмасови бутилки ще бъдат събирани настрана и рециклирани. Още през 2025 година една четвърт от пластмасовите бутилки ще бъдат направени от рециклируем материал, с наклонност към увеличение. В бъдеще производителите ще поемат разноските за екология и понижен улов на риба заради пластмасови боклуци в моретата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР