БГНЕС В контекста на пандемията има сериозен спад на хората, които

...
БГНЕС
В контекста на пандемията има сериозен спад на хората, които
Коментари Харесай

80% oт българите смятат годината за лоша, не мислели за избори, а за сметки и оцеляване

 БГНЕС В подтекста на пандемията има сериозен спад на хората, които са се чувствали щастливи през 2020 година. 46% тази година са били щастливи, 44% споделят, че през 2020 година не са били щастливи. Това изясни пред " Хоризонт “ социологът Евелина Славкова от проучвателен център " Тренд “.

Коронавирусът се е отразил върху субективното възприятие за благополучие, сочат изводите на социолозите от третото издание на обичайното изследване на " Тренд “ в края на годината.

Безпрецедентни са данните за оценката на българите дали актуалната година е била добра или неприятна година за България, освен за самите тях, означи Евелина Славкова. В прорез с всекидневно по-положителните оценки в края на годината, в този момент 80% считат, че актуалната година е била неприятна, едвам 10 на 100 я дефинират като добра за страната. Двоен е скокът по отношение на предходната година на хората, които виждат 2020-а като неприятна.

В съпоставяне с минали години по-малък е и процентът на хората, които чакат по-добра последваща година. 44% не чакат 2021 година да е по-добра, 32 на 100 са положително настроените.

Хората са станали по-предпазливи в борбата с ковид. На фона на здравните страхове икономическите са по-сериозни, сочи още изследването на " Тренд “. Увеличил се е делът на хората, останали без спестявания.

" В един миг икономическите последствия, икономическият боязън стартира да измества здравния боязън, който се насади през втората вълна “, разяснява Евелина Славкова в предаването " Преди всички “.

Увеличил се е и делът на хората, които изпитват неустановеност и не знаят по кое време всичко към пандемията ще завърши. Като позитив на сегашната обстановка запитаните от " Тренд “ открояват това, че са стояли повече време вкъщи със фамилиите си.

В края на годината хората нормално са по-позитивно настроени. И в този момент всеки желае да чества, само че хората ще се лимитират, счита Славкова. Предстои " Тренд “ да огласи данни за празничните настройки на българите преди Коледа и Нова година.

Точно сега обществото не мисли за избори, на дневен ред са сметките и оцеляването, заключи Евелина Славкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР