БГНЕС Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация

...
БГНЕС
Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация
Коментари Харесай

Единственият депутат от ГЕРБ, който не подписа проекта за Конституция: Борисов не може да е вечен

 БГНЕС Този 2 септември ще остане в историята на българската народна власт като незабравим с негативен знак. Случи се доста противен опит за пуч, за бунт. Това съобщи пред БНР Георги Марков, народен представител от ГЕРБ и някогашен парламентарен арбитър, един от основателите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година. " Такова знамение - да се докара в центъра на актуализирана София плява, сено, да се подпалват служители на реда, да летят павета, да се атакува националната полиция – беше доста тъпо “, сподели той в предаването " Хоризонт за вас ".

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си разрешава да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, добави Марков, за който това " не са изтървани думи ", а част от " концепцията на президента – " Махайте се! Мутри, вън! “

Движение за права и свободи участваше интензивно при избора на Желю Желев, на, два пъти на президента Първанов и в този момент на президента Радев. За първи път Движение за права и свободи сподели червен картон на личния си президент, отхвърли се от него, разяснява Георги Марков. ДПС се разграничава отрано от, тъй като по думите на Марков е излязъл  " от дрехата на държавен глава дотам, че няма връщане ".

При догадка ГЕРБ да завоюва изборите, с какви очи президентът ще посрещне " мутрата “, с цел да му връчи мандата, попита Марков.  " Или ще му каже: " Вън, мутро! Махай се, мафиот! “ и няма да зачете вота на гласоподавателя. “

Поведението на президента сега Георги Марков дефинира като огромен проблем. Той напомни, че е предложил на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

" Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не желаят импийчмънт. /…/ Според мен президентът трайно към този момент не е в положение да извършва отговорностите си. Той е обиден, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, интернационална, да го видят този човек в положение ли е да бъде държавен глава. И това не желаят ".

За първи път от началото на прехода е доста евентуално нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите, посочи още Марков. Според него има рецесия на партиите, на личностите и привършване на политическите партии, а това ще докара до фрагментиране на Народното събрание и некадърност да се излъчват държавни управления.

" Ние сме обречени на парламентарна мъка, парламентарна лудница, институционален безпорядък, за който не Конституцията е отговорна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел страната за казарма “.

Марков е на мнение, че България " няма сили за Велико национално заседание “, а нашият политически хайлайф е некадърен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се употребяват в бъдещата Конституция, счита Марков, който единствен като народен представител от ГЕРБ не подписа плана за нова Конституция.

" Първоначалният план на ГЕРБ ме вбеси, той беше насмешка с правото. /.../ С това смешка не трябва, по този начин да се внасят планове. /.../ То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може подобен план, такава мекица да се хвърля, тъй като е план за Конституция… “.

Георги Марков дефинира като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и министър председателят да договорят компромисна фигура за временен министър председател.

" Парламентът взема решение кой да бъде министър председател. Няма парламентарен механизъм те двамата да вземат решение кой е министър председател. Нито в чисто човешки проект това е допустимо, нито политически е вярно. Това си е една смешка на господин Райчев. Това, което ГЕРБ би трябвало да направи, е не да беседва с президента кой да бъде министър председател, а да внесе искане за импийчмънт, за предварителното му премахване от служба като несъответстващ ".

Мандатът на ГЕРБ ще бъде изкаран, предвижда Георги Марков. Няма потребност от експертен кабинет, счита още той.

България е тръгнала по надолнище, от което няма връщане най-малко в околните 10 години, акцентира някогашният парламентарен арбитър.

" Тъй като демокрацията е ротация, Борисов не може да е безконечен, Борисов е към този момент без Цветанов, което е неточност. И няма опция. Не желая да обидя никой, само че всички останали претенденти за министър председатели – Бабикян, Минекян, Хаджикян,, Мая Манолова и Христо Иванов – ами, не могат да докарат 35 премиера в България, нито да създадат трите метра, нито моста над Дунава, нито автомагистралите. Не могат ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР