БГНЕС Разбиха международна престъпна група, превозила над 350 нелегални мигранти през

...
БГНЕС
Разбиха международна престъпна група, превозила над 350 нелегални мигранти през
Коментари Харесай

Разбиха международна престъпна група, за превозване на нелегални мигранти, с българско участие

 БГНЕС Разбиха интернационална незаконна група, превозила над 350 незаконни мигранти през Турция, с българско присъединяване, оповестиха от прокуратурата.

Специализираната прокуратура взе присъединяване в интернационален екип за следствие дружно с гръцките управляващи, при което е разкрита проведена незаконна група, превеждала незаконни мигранти през държавната граница на Гърция.

В края на 2018 година в Специализираната прокуратура е стартирано следствие на проведена незаконна група, основана за да превежда мигранти през държавни граници, само че не през откритите за това места.

Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване – Евроджъст, координира и оказа помощ на гръцките и българските правоохранителни управляващи, с цел да спрат активността на интернационална проведена незаконна група за транспорт на незаконни мигранти за имотна полза.

В деня на осъществяване на едновременни координирани дейности по следствието на територията на двете страни са арестувани общо 11 души, пет на територията на България, обвинени в съпричастност към незаконната активност.

Нелегалните мигранти са транспортирани през сухопътната граница от Турция в Гърция, само че не през избраните за това места, с мощни високопроходими моторни транспортни средства до района на град Солун. Българската част от проведената незаконна група е осъществявала логистична поддръжка за противозаконното прекосяване на държавна граница, като е предоставяла нужните коли.

Организираната незаконна група е работила от 2 години, превозила е към 350 незаконни мигранти при общо 56 противозаконни прекосявания на границата на Република Гърция. Мигрантите са плащали сред 2000 и 2500 евро на човек, а при едно прекосяване през границата са транспортирани 15 индивида.

При едно от незаконните прекосявания през границата заради ръководство с висока скорост е настъпило пътнотранспортно произшествие. В резултат един от членовете на незаконната група е умрял, а 30 мигранти са ранени.

За осъществяване на противозаконната си активност незаконната група е употребила повече от 89 първокласни високопроходими моторни транспортни средства, предоставени от българските участници в групата. Останалите членове - гръцки, турски и грузински жители, са организирали и правили противозаконните прекосявания през границата на Гърция.

В деня на едновременните координирани дейности по следствието са осъществени претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, конфискувани са 29 моторни транспортни средства, компютри, GPS съоръжение, мобилни телефони, документи, пари и устройства за извличане на биткойни.

В България са конфискувани 11 транспортни средства, над 30 телефонни апарати, голям брой документи, GPS съоръжение, над 4000 евро и машина за извличане на биткойни.

Разследването на активността на проведената незаконна група е почнало в края на 2018 година, а през месец септември 2020 година

Евроджъст е съдействал за основаването на първия по рода си взаимен екип за следствие сред гръцките и българските правоохранителни органи. Европол е дал спомагателна помощ на интернационалния екип за следствие, като е обезпечил полицейски чиновници на мястото и в деня на осъществяване на интервенцията.

В интернационалното следствие от гръцка страна са взели присъединяване отделът за екстрадиция и интернационална правна помощ в Апелативна прокуратура, град Солун, и отделът за проведена престъпност на Окръжна прокуратура в град Солун. От българска страна интервенцията е ръководена от Специализираната прокуратура, която е координирала и управлявала дейностите на Следствен отдел към Специализирана прокуратура и ГДБОП-МВР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР