БГНЕС През месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК

...
БГНЕС
През месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ще има достатъчно РНК ваксини, за да постигнем колективен имунитет

 БГНЕС През месеците май-юни в България ще дойдат задоволително количества РНК ваксини и ще можем да изградим групов имунитет. Това мнение изрази в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания, и член на НОЩ.

Сега сме април - чакаме още 250 000 ваксини да дойдат у нас, още милион през май - всяка седмица по 250 000 на " Пфайзер " и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на " Модерна ". Така че, ще имаме задоволително РНК ваксини за реализиране на групов имунитет, счита проф. Кантарджиев.

Той разяснява и тематиката за въвеждането на имунизационни документи за пътешестване.

Страната ни утвърждава документите - ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави доста дейна политика и с нашите съседи, и на равнище Европейски Съюз, да има едно по-свободно, само че следено напредване на хора, изясни проф. Кантарджиев.

Здравият човек, който не съставлява заплаха за другите, е добре пристигнал в нашата страна, добави той.

На европейско равнище документът съдържа доста малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли основани антитела и какъв е имунния отговор, в случай че е проучен и трето - дали е имунизиран, изясни специалистът.

Авиокомпаните ще ревизират имунизационните паспорти при чекиране

Всяка ваксина е лекарство и се ползва по рекомендациите на производителя - в случай че един производител е споделил две дози, значи би трябвало да се ползва в две дози, съобщи проф. Кантарджиев.

Дали имунизацията на " Астра Зенека " може да се комбинира с различен тип - проучвания по този въпрос са почнали през февруари и до 1-2 седмици ще имаме резултатите от тях, с цел да може законово да се контролира и да се одобри това, изясни проф. Кантарджиев.

По думите му, юридически към момента не е издържано да се ползват две дози от разнообразни ваксини.

Наясно сме, че се преекспонират нещата - нито са толкоз постоянно тези тромбози, редки са случаите - на три милиона се развива една тежка, изясни проф. Кантарджиев.

Той акцентира, че тромбозите стават единствено при първа игла на имунизацията и се следят относително по-често при млади дами във фертилна възраст, които вземат контрацентипни средства.

Рискът е, през вчерашния ден разговарях и с сътрудници от Германия - когато дамата е в овулация и приема първа доза от " Атра Зенека ", изясни професорът. Това аз назовавам имунна тромбоза и тя би трябвало да се лекува с гама глобулин, с цел да се защищити индивидът, добави той.

Нека да се изчака тази седмица да се прегледат предложенията на тези експертни препоръки за комбинацията на два типа ваксини. Моето персонално моето мнение е да се изчака, счита специалистът.

Според него, деянията на тромбози са толкоз рядко, че към момента не може да се каже по какъв начин механизмът за формиране на тромби зависи от имунизацията. При втора игла няма разказан случай на тромбоза, безапелационен е Кантарджиев.

Цената на PCR тестванията е доста висока заради огромното търсене - реактивите и труда би трябвало да са 20 до 30 лв., към този момент нищо в посока понижаване не може да се направи, тъй като частните лаборатории дефинират цената по отношение на търсенето, изясни още проф. Кантарджиев.

Той изясни, че в страната към този момент се следят нови разновидности на ковид, те са в Северна България. В момента ги прецизираме и незабавно ще бъде обявена повече информация, добави проф. Кантарджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР