БГНЕС Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до

...
БГНЕС
Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до
Коментари Харесай

Град с 1 млн. души население на Марс до 2100 г.

 БГНЕС Постоянното наличие на хора на Марс ще бъде допустимо до края на десетилетието, а до 2100 година може да има град с население от един милион, счита Робърт Зубрин, президент на Марсианското общество, инженер и запалянко в проучванията за Марс, предава БГНЕС.

Най-новият американски марсоход Perseverance, изстрелян от Земята през юли 2020 година, към този момент кацна на Марс. С помощта на новия марсоход НАСА се надява да получи нови данни за геологията и структурата на планетата, с цел да събере проби от почвата й за следващо изпращане на Земята. Научните принадлежности на Perseverance включват устройство за произвеждане на О2 от атмосферата на Марс. Разработчиците се надяват, че в бъдеще тази технология ще бъде търсена за приемане на ракетно гориво, належащо по време на пилотирани задачи до Марс.

Perseverance е петият марсоход, доставян в миналото от НАСА на повърхността на Марс. Едновременно с него на Червената планета в този момент продължава работа марсохода Curiosity. Засега наличието на хора на Марс остава научна фантастика, тази планета е прекомерно надалеч и крие доста загадки. Но, както се надяват учените, точно роботизирани задачи като марсохода в последна сметка ще оказват помощ за превръщането на пилотираните полети до Марс в действителност. На въпроса по кое време е допустимо да се разчита на появяването на обитаема база на прилежаща планета, Зубрин уточни 2030 година.

Бизнесменът и притежател на SpaceX Илон Мъск преди този момент разгласи задачата да стартира пилотирани полети до Марс до 2026 година, само че съгласно специалиста този проект ще бъде поправен. “Най-вероятно ще отнеме време до 2030 година Вероятно до 2026 или 2028 година той ще може да изпрати кораби Starship с товарни или роботизирани задачи до Марс и да стартира автоматизирано създаване въз основата. Преди да изпратим хора там, ще ни би трябвало мощности, системи за генериране на гориво от марсиански О2 и вода “, – акцентира Зубрин, който основава " Марсианското общество “ през 1998 година като платформа за научни конгреси, продан на отзиви и лобистки ползи в проучването и развиването на Марс.

Плановете на Мъск да изпрати милион поданици на Земята на Марс до 2050 година, съгласно специалистът са прекомерно “амбициозни ". “Но ние можем да изпратим до тогава хиляда души, те ще основат индустриални и селскостопански благоприятни условия на Марс, тъй че да има опция да се поддържа виталната активност на повече хора. Колкото повече хора летят до Марс и се родят на Марс, толкоз по-бързо ще разтеглим нашето наличие, ще станем град до 2070 година, град с над милион или даже повече поданици до 2100 година “, споделя Зубрин пред РИА Новости.

Дискутирайки дали проучването на Марс ще премине без човешки жертви, специалистът сподели: “Винаги ще съществува риск при проучването, само че в никакъв случай не е реализирано нищо огромно без храброст. " Зубрин приключи изявлението с думите на руския космонавт Юрий Гагарин – “Тръгнахме! "

Марс беше приоритет за НАСА по време на администрацията на Барак Обама, по-късно при Доналд Тръмп беше взет курс за връщане на човек на Луната, създаване на нейните запаси и основаване на окололунна станция за тестване на технологии и благоприятни условия за бъдещи полети в далечния космос, в това число Марс. Новата администрация на Джо Байдън към момента не е оповестила целите си в космоса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР