БГНЕС По време на COVID-пандемията активността, вместо бягството от случващото се

...
БГНЕС
По време на COVID-пандемията активността, вместо бягството от случващото се
Коментари Харесай

Доц. Бакрачева: В началото на годината бяхме гневни от мерките, сега сме по-скоро стресирани

 БГНЕС По време на COVID-пандемията интензивността, вместо бягството от протичащото се в мислите или в държанието си, е методът да се оправим с това към нас. Това сподели пред БГНЕС психологът доцент Маргарита Бакрачева.

Живеем в огромен стрес, сподели експертът и добави, че това е по този начин, тъй като тази обстановка, както и всяко нещо, което не се взема решение бързо, води до хронична отмалялост.

“В началото на годината бяхме гневни от ограниченията, в този момент сме по-скоро уплашени. Единственото, което можем да създадем е да се обърнем към дребните уроци, които всеки един от нас съумя да откри още при започване на това, което претърпяваме. Най-вече би трябвало да се обърнем към топлината във взаимоотношенията ", уточни доцент Бакрачева.

Най-впечатляващото съгласно наблюденията от проучвания, правени във време на изключителна обстановка, е държанието на младежите – връзката им е станала по-добра – почнали повече да си оказват помощ, да оказват помощ и на родителите си.

“Качеството на взаимоотношенията е едно от дребното неща, които въпреки всичко зависят от нас. Да ги поддържаме отдалечено е много по-неприятно, само че отново можем по някакъв метод да компенсираме. Те са базова нужда и ни карат да се усещаме по-добре ", уточни психологът.

Пандемията от ковид слага заплаха пред доста фамилии на Коледа и на Нова година да не бъдат дружно. Какъв е съветът на психолога към хората, които няма да са със фамилиите си?

“За страдание, няма по какъв начин да сложим розови очила и това не би било редно. Общата тактика, която би трябвало да използван е оптимално да приемем протичащото се и да забележим какво може да създадем, макар рестриктивните мерки. Ако не сме дружно, можем да създадем някакъв по-специален жест, който да знаем, че провокира усмивка, да вземем за пример. Всъщност, има доста изобретателни разновидности по какъв начин може да подходим, с цел да покажем на околните си, че ги обичаме и ни липсват, и надлежно да получим от тях някаква реакция ", уточни тя.

Доц. Бакрачева акцентира и че би трябвало да бъдем дейни, защото не можем да променим обстановката още дълго време. “Тази дейна тактика е ориентирана към нас самите. По принцип хората претърпяват по едно и също време и положителни, само че и отрицателни страсти. Трябва да виждаме позитивните неща, да не пропущаме моментите, които могат да ни балансират и да ни дадат силата, която ни е нужна за пътя, който да извървим ", сподели тя.

По думите ѝ, постоянно, когато има фамилни празници, се следи поляризиране при хората. “При фамилния празник всеки, този, който не се усеща уютно и удобно претърпява по-негативни страсти, до момента в който за другите стресът е по-скоро положителен. И с цел да не се стига до някакви битовизми, това, което може да ни накара да се почувстваме по-добре е правенето на неща дружно. Това е един от главните фактори, които могат да накарат хората в едно семейство да се почувстват в действителност дружно и правещи нещо. Разпределянето на отговорностите или това някой единствено да поема такива, или да се занимава с организацията им, не основава цялата тази топлота ", уточни тя.

Да бъдем дейни е единственото нещо, което може да бъде като антистрес отдушник. " Защото, в случай че се опитаме да избягаме от протичащото се дали в мислите или в държанието си, това води до още по-голям стрес или до по-негативни неща, изключително поради обстоятелството, че ни следва още дълъг интервал в тази обстановка. Активността е самостоятелна – някои се успокояват като готвят, други като чистят, трети като правят интелектуални занимания. Тя обаче, вместо бягството, е методът да се оправим със обстановката ", уточни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР