БГНЕС По Конституция президентът решава кога да насрочи изборите. Не можах

...
БГНЕС
По Конституция президентът решава кога да насрочи изборите. Не можах
Коментари Харесай

Каракачанов: Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено?

 БГНЕС По Конституция президентът взема решение по кое време да насрочи изборите. Не можах да схвана за какво не на 28 март, само че дали щеше да бъде тогава или на 4 април, на 18 април или по-нататък, дата като дата. За избори само би трябвало да се обезпечи естествен почтен избирателен развой, в който хората да могат да гласоподават, да им се обезпечи опцията да отидат до урните.

Това съобщи по темата за парламентарните избори в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на защитата.

" Познавам българската родна реалност. Отдавна съм в този национален цирк и ми е ясно, че каквото и да кажеш на едни сходни съвещания, най-сетне ще стане по този начин, както президентът е решил. А и като виждам по какъв начин приключиха консултациите, мисля, че моята теза се удостовери ", съобщи министърът на защитата.

Каквото и да кажат партиите съгласно него, няма значение, тъй като по думите му, никой на тези съвещания не е споменавал датата 4 април, а президентът е избрал точно нея.

Той съобщи, че не се опасяват от българите в чужбина и в случай че в България последните 30 години има политическа групировка, която да прави нещо за българите в чужбина, това е Вътрешна македонска революционна организация.

" Не знам за какво се основава това подстрекателство, че бъларите в чужбина не могат да гласоподават. Ще ви напомня законът какъв е. В страните членки на Европейски Съюз могат да се откриват секции на всички места толкоз, колкото желаят българските жители там. Извън страните от Европейски Съюз има избран брой секции. И на последните избори се видя, че в чужбина гласоподават 1% от българите, които живеят там. Секциите са задоволителни ", безапелационен беше Каракачанов.

Той посочи, че е срещу безразборното разкриване на секции отвън Европейски Съюз на всички места. Това съгласно него значи една друга страна да провежда изборния развой и да дефинира какъв брой депутати ще има българският парламент. И напомни по какъв начин преди време в турски градове е имало по 170-190 секции, там съгласно него, се е гласувало на 120% и се е гласувало единствено за една политическа групировка.

Каракачанов добави, че няма по какъв начин да се подсигурява контролът и честността на изборния развой по пощата.

" Ако приказваме за гласоподаване по пощата в България, мога да ви кажа какво ще се случи, една тотална операция. Електронното и машинното гласоподаване, които са една огромна дъвка, с която някои от опозиционните партии разиграват сценки, стартират европейски страни да го анулират и да го отсрочват. Защо би трябвало да изпием Черно море, с цел да разберем, че е солено? ", попита Каракачанов.

Той съобщи, че в България практиката е да се трансформират законът за изборите малко преди самите избори и то постоянно е в интерес на този, който ги трансформира.

" Да оставим законодателството такова, каквото е и в случай че има недъзи в това законодателство, да го променяме след изборите. Защо не го направихме в последните 4 години? ", попита вицепремиерът.

Той разяснява и темата Република Северна Македония. По думите му, това е стратегическа за нас тематика:

" Защото както споделяше президентът, това е най-романтичната, само че и най-трагичната - бих добавил аз, част от нашата история. Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в Република Северна Македония, и никакви избори не са повода ", добави Каракачанов.

По думите му, договорите се подписват, с цел да се извършват. А за жалост, в Република Северна Македония са считали, че подписват контракт, само че могат да не го извършват.

" Там и до ден-днешен, макар всички превратности на времето, макар терора, който беше натрапен след 44-та година в Титова Югославия, към момента има доста хора, които назовават себе си българи. Ние имаме морел и исторически ангажимент към тези хора ", разяснява Каракачанов.

И посочи, че това държавно управление на Заев най-вече търси компромиса. " Но когато направиш компромис към политиците в Република Северна Македония, те го възприемат не като жест на достойнство, а като уязвимост и индиферентност ".

" Ние не желаеме да се откажат от своята еднаквост. Искаме нещо доста просто: да бъдат по този начин положителни да създаватн своята еднаквост от този момент, когато са зародили условия за това ", съобщи вицепремиерът.

Той беше безапелационен, че не сме затворили вратата, само че те би трябвало да поправят политиката си, да премислят това, което вършат, и в дебатите и договарянията, които се водят сред двете страни, диалозите не престават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР