БГНЕС От днес личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти

...
БГНЕС
От днес личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти
Коментари Харесай

Д-р Чобанова: Ковид-зоните и зелените сертификати са хубава идея, но с безобразно изпълнение

 БГНЕС От през днешния ден персоналните лекари ще могат да изписват безвъзмездни предписания на пациенти с Ковид-19. Това бе едно от решенията на Надзорния съвет на НЗОК.

" Живеем в доста забавна страна. Ние научаваме какво би трябвало да правим едва откакто се каже по малкия екран. Не, аз не зная, че от през днешния ден би трябвало да издавам такива предписания. Не зная по какъв ред би трябвало да го върша. Това, че в петък Надзорния съвет на НЗОК е взел някакво решение, за което даже не се е постарал да ни уведоми, не мисля, че е правилно ", сподели общопрактикуващият лекар д-р Виктория Чобанова.

Тя добави пред , че през днешния ден нещата остават както предходната седмица, тъй като тя като общопрактикуващ доктор не може да изписва медикаменти на хората, без да знае какво ще се изисква.  

" Като се вменява тази активност по контракт на общопрактикуващите лекари, в реда на нещата е да бъде заплатена. По същия метод както е заплатена в Ковид-центровете, които сега са единствените, които имат право да изписват медикаменти ", добави доктор Чобанова.

По думите ѝ това няма да усили потока към персоналните лекари, които по този начин или другояче преглеждат 90% болните от Ковид-19 и им назначават медикаменти. 

" Ковид-зоните бяха нещо доста хубаво като концепция. Изпълнението е безобразно. По същия начин е и с тези ограничения, които сега се вкарват. Идеята е добра, осъществяването е безобразно. Не може да се вършат тези неща от през днешния ден за на следващия ден. Не може да се афишира по медиите, че ние ще вършим нещо, без ние да сме известени при какви условия и кой ще го заплати в последна сметка ", обърна внимание доктор Чобанова. 

Тя акцентира, че общопрактикуващите лекари не могат да бъдат трупани с безвъзмездни действия, тъй като някой различен не си е приключил работата както би трябвало.  

" Ако задачата на " зелените документи " е да имунизираме цялото българско население за една седмица, ще свършат една част от тази работа. Но в случай че задачата е да овладеем епидемията, " зелените документи " нямат никакво отношение към това ", заяви тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР