БГНЕС Осем доказани случая на новия вариант на COVID-19 в България.

...
БГНЕС
Осем доказани случая на новия вариант на COVID-19 в България.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев с извънреден коментар за новия щам, открит у нас

 БГНЕС Осем потвърдени случая на новия вид на COVID-19 в България. Положителните проби са излезли през днешния ден в късния следобяд. Това стана ясно от изказване на шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

" Доказахме в осем от пробите на български жители съществуването на тези 17 разновидности. Днес приключи секвенирането на първата група от 48 материала, за които задачата ни беше ясна - да потвърдим по неоспорим метод съществуването на новия вид ", разясни пред NOVA проф. Кантарджиев.

Българите с потвърдения нов вид са признати в болнични заведения и са в релативно положително положение.

Той осведоми, че в страната започва проучване за разпространяването на новия вид. Така до дни ще стане ясно доколко сходни варианти циркулират в България. 

Част от заболелите са се завърнали неотдавна от Западна Европа. Проф. Кантарджиев прикани българите, които идват оттова, изключително тези от Англия, да съблюдават ограниченията, да се изследват и да не се събират с околните си.

" Най-важното е, че сегашните ваксини са и против този нов английски вид на варианта, те работят. Лошото е, че вариантът се предава по-лесно от човек на човек. Той засега не демонстрира, че е доста по-тежък като протичане на болестта ", обясни още шефът на НЦЗПБ.

Директорът на НЦЗПБ коментира и думите на английския министър председател Борис Джонсън, съгласно който новият вид е по-смъртоносен. Проф. Кантарджиев разясни, че към този момент такива доказателства няма и е належащо да се потвърди медицински.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР