БГНЕС Нов избор за кмет на Община Благоевград ще трябва да

...
БГНЕС
Нов избор за кмет на Община Благоевград ще трябва да
Коментари Харесай

Румен Томов вече не е кмет на Благоевград, ще има избори

 БГНЕС Нов избор за кмет на Община Благоевград ще би трябвало да се организира в идващите месеци. Това следва от решението на Конституционния съд (КС) по проблема с кмета на Благоевград, оповестено през днешния ден.

Върховният административен съд (ВАС) спря делото за мандата на градоночалника, повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от Българска социалистическа партия, до произнасянето на конституционните съдии. По-рано, с решение на ОИК, бяха прекъснати предварително пълномощията на Томов. Причината за отстраняването му бе, че не е заличил в период една от компаниите си и за избран интервал от време е бил по едно и също време кмет и търговец. Сигналът за това беше подаден от партия " Мир ".

Той апелира това решение, само че Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата му. След това Томов апелира това пред Върховен административен съд. В същото време от Българска социалистическа партия сезираха Конституционен съд с подписите на 63-ма народни представители, като настояха да бъде разгласен за противоконституционен на член 42, алинея 1, т. 5 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. В него се показва, че в едномесечен период новоизбраният кмет е задължен да приключи присъединяване си или да бъде освободен от длъжности, които заема във компании. Според левицата по този начин с чисто официални учредения и без правосъдна преценка се разрешава отстраняването на кметове, което нарушава човешките им права. Сега обаче Конституционен съд отхвърля това искане.

Самият Томов към този момент изясни, че е подхванал всички стъпки по прекачване на една от компаниите си, която не работи от 2008 година, само че за това било нужно време.

Днес, потърсен от Българска национална телевизия, телефонът му е бил изключен, а от Общинска администрация са обяснили, че той е в отпуск до понеделник.

До произвеждането на нови избори за кмет най-вероятно функционалността на краткотрайно изпълняващ длъжността ще вземе зам.-кметът Ясен Попвасилев, който към този момент бе определен за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград, заяви " Фокус “.

Победата на на изборите беше огромен удар за ГЕРБ, чийто претендент загуби. Преди дни обаче той напусна партията и разгласи, че се причислява към новия план на някогашната дясна ръка на - " Републиканци за България ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР