БГНЕС Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с

...
БГНЕС
Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с
Коментари Харесай

Здравният министър: Няма да има прошка за абсолютно никой

 БГНЕС Министерството на опазването на здравето ревизира проблема с умрелия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ. Това съобщи в " Тази неделя “ на БТВ министърът на опазването на здравето проф.. По думите му, в случай че се откри превишаване на права или неизвършени съзнателно отговорности – ще има санкции. 

" Няма да има галеници. Видяхте, че през вчерашния ден желаех оставката на шефа на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, с цел да схвана, че там няма организация. Не мога да възприема за обикновено една кола за спешна помощ да чака с часове да бъде свален болният, а в същото време да има човек, който е на 33 година и чака кола за спешна помощ “, съобщи проф. Ангелов. 

Здравният министър беше безапелационен, че е неуместно да се изискват PCR проби от пациентите за хоспитализация, в случай, че страната е осигурила средства и има клинична пътека за тези случаи. " Не може колата за спешна помощ да седи пред болничното заведение с пациента, той се смъква в лечебното заведение и там се прецизира. (…) И в случай че този човек е за болница – се настанява! “, добави той. 

Проф. Ангелов заяви, че са обезпечени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни сигнализира, че е претрупана и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден има 414 повиквания на тел. 112, а вечерта – 284. 

" Ситуацията е извънредно напрегната. Имаме потребност от още коли, тези коли сме го обезпечили по линия на Министерство на вътрешните работи, откъдето са обезпечени 25 рейса. В понеделник ще се срещна с всички частни коли за спешна помощ, които по предварителни сметки са към 100, ще създадем среща и с таксиметрова компания, която би могла да даде коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани оптимално бързо до лечебните заведения “, сподели отрасловият министър. 

Той посочи, че ще изиска от огромните лечебни заведения да се слагат фургони на входовете, където да се прави обзор на пациенти със признаци на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от доктор. 

Ресорният министър съобщи, че не е работа на жителите да прозвъняват лечебните заведения и да търсят места за хоспитализация. По думите му от нощес на територията на София няма проблем с леглата. 

" Не мога да възприема обстоятелството, че при заповед за прекъсване на плановия банкет и интервенции – всички, които споделят, че лечебните заведения нямат активност и ще пострадат хора, в това време тези лечебни заведения да нямат опция да разкрият спомагателни кревати! Това е нон-сенс! Да ме чуят шефовете на всички лечебни заведения, няма да има амнистия за безусловно никой! След като в лечебното заведение има свободни кревати, няма планови пациенти или интервенции – да разкриват оптимален брой кревати! “, възмути се проф. Ангелов. 

Относно бързите проби, министърът съобщи, че ведомството не е получили удостоверение от Центъра по заразни и паразитни лечебни заведения дали те могат да са опция на PCR-ите. Проучване е посочило, че цените на антигенните проби в България са извънредно разнообразни – от 10 до 23 лева. 

" Министерството на здравеопазването се ангажира да обезпечи най-евтините и ефикасни на сътрудниците, които са на първа линия, с цел да могат да правят скрийнинг. Към момента тези проби не могат да заместят PCR-ите “, сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР