БГНЕС Коефициентът на общата смъртност в България за 2020 г. ще

...
БГНЕС
Коефициентът на общата смъртност в България за 2020 г. ще
Коментари Харесай

Иван Костов: България ще постави световен рекорд по смъртност

 БГНЕС Коефициентът на общата смъртност в България за 2020 година ще бъде сред 1.74-1.78%, което евентуално ще бъде международен връх в статистиката на Организация на обединените нации за миналото десетилетие на XXI век. Това предвижда някогашният министър-председател Иван Костов в анализ пред " Медиапул ".

" Правя следната спогодба: правя оценка провалите напълно кратко и в резюме единствено съгласно умрелите в страната. Извън оценката остават други провали: по-дълбокия от упования от държавното управление стопански спад на БВП; от утежняването на филантропичната и обществена обстановка; провалите за самото опазване на здравето, за образованието и за другите публични браншове. Не е допустимо тук да бъдат оценени и оценени многопосочните провали върху здравето на хората, дължащи се както на епидемията, по този начин и на метода на нейното ръководство.

Правя този опит за оценка, тъй като провалите, даже по този начин ненапълно оценени, би трябвало да се познават от участващите в публичния спор.

На 30 ноември директорката на " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт госпожа Магдалена Костова предвижда общата смъртност през тази година да доближи 120-125 хиляди души. Две седмици по-късно, на база докладите за седмична смъртност, можем да чакаме, че евентуално числата ще бъдат сред 121.2-123.7 хиляди души. Национален статистически институт подсети, че приблизително в последните 10 години са умирали 105-108 хиляди души.

За да стъпя на по-стеснена основа, предвиждам индикатора за 2020 въз основата на коефициента на общата смъртност - 1.55% от 2019. Без епидемията от COVID-19 и при всички останали равни с 2019 година условия, умрелите в 2020 би следвало да бъдат 107.7 хиляди души. Вижда се, че страната ще загуби повече сред 13.5-16 хиляди души надлежно при оптимистичната и песимистичната прогноза.

Прогнозите сочат, че в 2020 коефициентът на общата смъртност в България ще бъде сред 1.74-1.78%, което евентуално ще бъде международен връх в статистиката на Организация на обединените нации за миналото десетилетие на XXI век.

Надявам се последното угнетяващо събитие да бъде прочетено и възприето:

- от институциите, които настояват, че ръководят здравната рецесия,

- от тези, които настояват, че няма зараза или че Covid-19 е елементарен грип,

- от тези, които не съблюдават препоръчваните ограничения за защита;

Очакваният тъмен международен връх още занапред демонстрира недвусмислено, че у нас максимата на Георги Господинов: " Животът, глупако ", не е разбиране на институциите и на обществото.

Прогнозата за умрелите от COVID 19, основана на двуседмичния им междинен брой, демонстрира към 8 хиляди души в края на 2020. Заедно със 107.7 хиляди се получава към 115.7 хиляди души, умряли в резултат на аргументите, работили през 2019 и заради епидемията. Следователно, могат да се чакат сред 5.5-8 хиляди души необяснени случаи. Т.е. такива, които се дължат на към този момент незнайни аргументи. Необяснените ще бъдат сред 169-200% повече, в сравнение с е прогнозата за загубите в резултат на COVID-19.

Институциите са длъжни да обяснят, на какво се дължи посоченото доста по-високо повишаване на общата смъртност, в сравнение с това от епидемията.

Причините следва да се търсят в:

- недостоверността на статистическите данни – допустимо е да са умряли повече хора от епидемията, в сравнение с регистрира Единният информативен портал;

- липсата на доверие в здравната система и в злощастни опити за самолечение;

- дезорганизацията в болничното опазване на здравето, което не е предотвратило летален излаз от други болести, най-малко по този начин, както е успявало да го прави в предните години;

- лошият здравен статус на българското население при започване на епидемията, за който сигнализираха редица медици и чието усъвършенстване по този начин и не стана политическа цел.

Призовавам скептичните да премислят провалите върху обществото ни и да се имунизират. Животът е преди всичко. Заедно с него прегръдката на околните ни, от която сме лишени към този момент толкоз месеци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР