БГНЕС Готов е водопроводът от с. Мало Бучино до Перник, съобщи

...
БГНЕС
Готов е водопроводът от с. Мало Бучино до Перник, съобщи
Коментари Харесай

Готов е водопроводът от с. Мало Бучино до Перник

 БГНЕС Готов е водопроводът от с. Мало Бучино до Перник, заяви " ВиК ". В момента се прави изпитване на трасето, по-късно ще се извърши стерилизация и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Съоръжението е с дължина 13,5 км и негов основен реализатор е държавното стопанско обединяване " Монтажи ".

Строежът е изпълнен според направените работни планове, разяснява пред Българска телеграфна агенция Васил Мариянов - шеф на Регионалната дирекция за народен строителен надзор. По думите му е положена пясъчна възглавница от 10 см под тръбата и 30 см над нея. Съоръжението дава отговор на условията на Закона за устройство на територията, безапелационен е Мариянов. Представителят на изпълнителя Донко Узунов посочи, че сходна технология е осъществена към този момент в Русе и Видин.

Новото оборудване разрешава водният режим поетапно да бъде омекотен. От през днешния ден живителната течност ще се подава в домовете на перничани от 12:00 до 22:00 часа, а когато водата по новия тръбопровод бъде пусната, чешмите ще текат от 6:00 ч. до 22:00 ч.

Новият график ще засегне 11 обитаеми места в община Перник - градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Облекченият режим се вкарва поради усложнената епидемиологична конюнктура с съществуването на ковид у нас и нуждата от поддържане на добра персонална хигиена. За освобождение на графика способства и трайното повишаване на равнището на язовир " Студена ", на който към този момент е напълнен 1/3 от размера. Напоследък притокът му всекидневно надвишава 2000 л/сек, а на 10 март записва рекордните 5225 л/сек.

Досега желанията бяха режимът да бъде омекотен, когато язовирът надвиши 10-11 млн. куб.м. Коронавирусът обаче наложи смяна и шефът на " В и К " Борислав Иванов изпрати искане до Министерство на околната среда и водите за увеличение на водоползването от " Студена " на 1 200 000 куб. м месечно. Това е с 400 000 куб. м повече от позволения до момента месечен предел.

Наличните в Министерство на околната среда и водите данни за действително употребявани води от язовир " Студена " за питейно-битово водоснабдяване на Перник демонстрират, че през месеците от януари 2018 година до септември 2019 година " В и К " ООД Перник употребява по 1 млн. куб. м месечно, като през юли 2018 година са употребявани 0,971 млн. куб. м, а през април 2019 година - 0,966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на лимитирано водоснабдяване, се твърди в формалния отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Предвид, че следва прекачване на 300 л/сек. от водосбора на язовир " Белмекен ", чрез новия довеждащ тръбопровод и контейнер Мало Бучино до Перник, което съставлява към 0,780 млн. куб. м месечно, следва да бъде лимитирано водовземането от язовир " Студена " до 0,300 куб. м месечно за акумулиране на води в язовира, е записано в писмото на министъра. Според Министерство на околната среда и водите взаимното водовземане от язовир " Студена " и от спешната връзка посредством Мало Бучино ще подсигурява нужните месечни предели за отпадане напълно на режима в града.

Според първичните планове напролет би трябвало да стартира реализацията на плана за водния цикъл в града. Освен това с предоставените от държавното управление средства е планувано се подменят 56 км остарели водопроводни тръби в Перник. Очаква се ремонтът да продължи сред 5 и 7 месеца, според от положението на трасето. Все още не е ясно по какъв начин обстановката с ковид ще промени проектите.

Сега загубите по над 50-годишния етернитов тръбопровод надвишават 70 %.

Бедствено състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември, откакто на 18 ноември бе въведен воден режим за обитаемоте места, захранвани от язовир " Студена ". Януари бе най-критичен за перничани, тъй като язовирът бе на крачка от мъртвия си размер.

Като единствен избавителен вид за решение на водната рецесия Министерски съвет взе решение да докара живителната течност до чешмите на перничани от водосборната зона на язовир " Белмекен ".

Кметът Станислав Владимиров благодари на Столичния общински съвет, който даде позволение за включване към ВиК мрежата на София.

Стойността на плана е към 27 млн. лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР